Защо пътуването те прави по-благодарен - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Защо пътуването те прави по-благодарен
Автор: Мария Ангелова
Защо пътуването те прави по-благодарен
Снимка: Thinkstock/Guliver

Колкото повече пътуваш, толкова повече разбираш, че причините да бъдеш благодарен са повече от тези да мрънкаш.

Сменяш обичайния си маршрут леглото – автобус – кафе – работа – вечерни питиета – леглото и откриваш страничните улички на света. Неслучайно е доказано, че пътуването е най-доброто лекарство. Пътуването те прави по-благодарен за всичко онова, което е под носа ти, но не виждаш.

Пътуването те прави благодарен, защото...

Оценяваш мястото, на което си израснал

Нямаше да си това, което си, ако не беше мястото, на което си израснал. Колкото повече пътуваш, толкова повече осъзнаваш какво сладко съвършенство е било мястото, на което си израснал – независимо дали си спомняш летата на село при баба или игрите на стражари и апаши в квартала. И киното е било лукс, защото спестяваш една седмица за билет, но пък си прекарвал дълги вечери под звездите край лагерния огън с приятели или семейството.

Оценяваш всичко, което имаш (а други нямат)

Особено когато пътуваш в азиатски, южноамерикански или африкански държави, разбираш колко много неща всъщност приемаш за даденост – електричество, течаща вода, тоалетна чиния, храна, чисто легло, в което да си легнеш вечер. И след всяко завръщане се чувстваш благодарен в мига, в който щракнеш копчето на лампата и тя светне.

Излизаш от зоната си на комфорт

Спомни си какъв си бил преди да започнеш да пътуваш, особено в чужбина, и ще разбереш колко много си се променил. Колко по-лесно приемаш новите неща (които в началото са ти се стрували стряскащи), колко по-любопитен си към непознатото и в същото време все повече се стремиш да разшириш зоната си на комфорт с нови предизвикателства и преживявания.

Ставаш по-толерантен

Хората са нетолерантни към това, което не познават и не разбират. Колкото повече пътуваш сред чужди култури, толкова повече те престават да бъдат чужди за теб.

Научаваш се да цениш повече живота

Животът ти не е безкрайно дълъг и всяка възможност да откриеш нещо ново трябва да бъде хваната за ушите. Имаме живота си, за да го изпълним със смисъл. Точка.

Спираш да се страхуваш

Или се страхуваш много по-малко отпреди, защото вече ти се е случвало какво ли не и знаеш, че твърде малко неща на този свят са наистина страшни.

Спираш да приемаш нещата насериозно

Защото няма нито едно доказателство, че животът е сериозен. Няма нещо, което да си заслужава да се тюхкаш и вайкаш за него. 

Срещаш се с невероятни хора

А това е достатъчна причина да бъдеш благодарен. Имаш на кого да се обадиш в три посреднощ в Австралия, Колумбия и Южна Корея? Ти си щастливец!

И в крайна сметка, рано или късно осъзнаваш, че най-важното нещо, за което трябва да си благодарен, е възможността изобщо да пътуваш!


Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин