Защо половината от Колизеума липсва? - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Защо половината от Колизеума липсва?
Автор: Peika.bg
Защо половината от Колизеума липсва?
Снимка: Unsplash

Римският Колизеум е бил близо два пъти по-голям отколкото е днес! Въпреки това, той не е оцелял в пълния си вид през вековете. Нека да разгледаме част от историята около Колизеума, за да съберем историята и да разберем как е успял да бъде разпръснат из града.

Строителството на тази сграда започва през 70 г. сл. н.е. при император Веспасиан. Откакто бил открит за първи път, той бил дом на много дейности и представления, включващи могъщи гладиатори и голям набор от екзотични животни. Архитектурната му слава започва да намалява през 217 г., когато пожар поразява горните парапети и голяма част от интериора на сградата. Бил нужен цял век, за да се завърши ремонта на щетите, но първоначалната форма на Колизеума е изчезнала завинаги.

Историята продължава със земетресение, което засяга Южна Италия през 443 г. В този момент голяма част от външния пръстен на Колизеума е повреден. След обсадата на Рим, която се случва през 472 г., местните жители се сблъскали с трудности, така че много от тях трябвало да разчитат на продажбата на парчета варовик от древния Колизеум.

Най-опустошителният удар идва от друго земетресение, случило се през 1349 г. Тогава южната страна на сградата се срутва напълно. Тогава започва да прилича повече на сградата, която можем да видим днес в италианската столица. Въпреки това, парчетата камък, които били откъснати от Колизеума, били използвани за възстановяване на други известни забележителности в Рим. Така че, ако се замислите, липсващата част от Колизеума изобщо не липсва, просто е разпръсната из града.

Усилията за запазване на Колизеума започнали около 17-ти век и се развиват оттогава, достигайки кулминацията си с определянето на масивната римска сграда за едно от седемте чудеса на света през 21-ви век. Колизеумът може да е най-известният, но със сигурност не е единственият древен амфитеатър, който си струва да се спомене.

Продължаването на списъка е амфитеатърът на Ел Джем, който датира от около 238 г. от н. е. Ще го намерите в малкия тунизийски град Ел Джем. Познавачите на историята може би познават Ел Джем като една от най-добре запазените римски каменни руини в света. Има капацитет да приеме около 35 000 души и определено е забележителна сграда.

Нито един списък с важни древни места не е пълен, без да се спомене славният град Помпей в Италия. Масивно изригване на вулкана Везувий покрива целия град със значителен слой вулканична пепел. За наше щастие обаче това, което останало под този слой, е много добре запазено и е проучвано още от откриването му през 1800 г.

Първоначално Помпей е бил обитаван от племето оскан много отдавна, но след това е бил трансформиран в колония през епохата на Римската империя. В него има едни от най-добре запазените вили, бани, магазини и дори жилищни сгради. Туристите могат също да се разходят по павирани улици и да видят произведения на изкуството като скулптури, мозайки и стенописи.

Когато посещават Перу, повечето хора се насочват към Мачу Пикчу, но позволете ни да ви кажем една малка тайна: Мачу Пикчу не е толкова древен, тъй като се смята. Ако търсите нещо малко по-старо, руините на Карал - също разположени в Перу - може би са по-добър избор, тъй като това е една от най-старите градски зони в Южна Америка. Никакви признаци на бруталност не са открити тук в тази област, така че археолозите предполагат, че това място е било дом на мирно общество.

Смята се, че са използвали търговията, за да свързват двата края, а също така са се наслаждавали на музиката. Това е така, защото едно от най-значимите открития, направени тук, е впечатляващата колекция от музикални инструменти, включваща 37 корнета, направени от животински кости, като елени и лами. Тук са намерени още 33 флейти, за които се смята, че датират от 2170 г. пр. н. е.

Руините на древния град Пела се намират в Йордания и датират от преди повече от 6000 години! Те също са чудесен пример за напреднали общества, които отдавна са изчезнали, тъй като разполага с древни театри, римски бани и къща с фонтан. Това, което прави това място още по-важно, е фактът, че археолозите смятат, че е било населено още от Каменната ера.

Античният театър Fourvière е уединено бижу, скрито във френския град Лион. Археологически данни сочат, че е построен преди повече от 2000 години и предлага прекрасна гледка към града. С капацитет от около 10 000 души, този древен театър е дом на известния Nuits de Fourvière [nu-EEH de foor-VIER], музикален фестивал.

През гръцките и римските времена той е бил наричан Хелиополис - или Градът на слънцето. В наши дни Баалбек разполага с храмов комплекс, който е дом на две от най-големите руини на римски храм: храмовете на Бакхус и този на Юпитер. Ако искате да го посетите, ще трябва да се отправите към източен Ливан, където тези храмове са чудесно запазени до днес. Знаем, че датират от около втори или трети век.

Твърди се, че пещерите Елора в Индия датират още от 600 г. от н. е. и се простират на повече от 1,2 мили.

Разположен в щата Махаращра, тук можете да посетите рядък набор от 34 храма, които са сложно издълбани в планинския склон. Те са пълни с деликатни произведения на изкуството, като картини и скулптури.

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин