Защо прозорците на самолетите са обли? - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Защо прозорците на самолетите са обли?
Автор: Peika.bg
Защо прозорците на самолетите са обли?

Питали ли сте се защо прозорците на самолета са винаги обли?

Е, отговорът определено може да ви се стори неочакван.

На първо място трябва да отбележим, че прозорците не винаги са били обли. В ранните дни на авиацията самолетите разполагали с правоъгълни прозорци – досущ като тези в дома ви. С течение на времето летателните апарати ставали все по-усъвършенствани и са започвали да летят по-нависоко. Благодарение на облите стъкла се избягва турбуленцията в по-ниската атмосфера, намалява се аеродинамичното „влачене“ и се пести гориво. В резултат на това самолетните кабини започват да се херметизират, за да повишат нивото на комфорт на пътниците в по-високите слоеве на атмосферата.

За да функционира нормално, една херметизирана кабина се нуждае от цилиндрична форма. Това от своя страна създава налягане, което е различно между въздуха в нея и този навън. Разликата помежду им се повишава колкото по-нависоко се издига самолетът. По този начин се упражнява натиск върху материала, от който е изработен и точно тук идва важната роля на заоблената форма на прозорците.

При перфектно закръглен цилиндър, напрежението преминава гладко по материала, за което прозорците се оказват своеобразна пречка. Ако формата им е правоъгълна, то налягането ще се натрупа по острите ъгли. Впоследствие то ще разбие стъклото и ще напука тялото на самолета.

Преди това да бъде осъзнато от инженерите, се случили две самолетни катастрофи, причинени именно заради правоъгълните прозорци. След тези трагични случаи всички самолети започват да се изработват със закръглени прозорци, каквито са и до ден днешен.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин