Защо трябва да посетите града на дижонската горчица - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Защо трябва да посетите града на дижонската горчица
Автор: Елена Исаева

Едва ли има човек, който да не е чувал за прочутата дижонска горчица, та дори и да не обича да хапва по принцип горчица. Едноименният град е историческа столица на Бургундия и главен административен център на френския департамент Кот д‘ Ор – любопитен факт за името на региона е, че то не е свързано с някаква географска област и няма историческо значение. В превод изразът означава „ Златен ключ “ и е свързан със златистия оттенък, който придобиват бургундските лозя през есента.

Известността на дижонскта горчица датира от далечната 1634 г., когато 23 производители на горчица, получават изключителните права да я произвеждат и реализират.

Защо трябва да посетите града на дижонската горчица
Снимка: pixabay.com

Дижон е популярна френска дестинация. Целогодишно привлича хиляди туристи със своята богата история и цветна и многолика архитектура. Гордост на града са многобройните църкви, строени в различни векове, различни стилове и носещи в себе си различни архитектурни влияния. Някои от по – известните са:

Готическата църква Нотр Дам дьо Дижон, строена в началото на XIII век, известна с причудливите фасади и форми на средновековното декоративно – приложно изкуство. Строена в бургундски готически стил. На параклиса извън църквата има скулптура на бухал, който ако докоснете, ще имате късмет.

Готическата катедрала Свети Бенигнус, строена в периода от 1280 г. до 1325 г., на мястото на бенедиктинско абатство, като през XVIII век става седалища на епископа. В катедралата има археологически манастир, в който можете да се запознаете с богатата колекция от римски и средновековни антики.

Църквата Сен Филибер, строена продължително време, в периода от XI до XVI век.

Църквата Свети Михаил, строена през XVI век в готически стил.

Защо трябва да посетите града на дижонската горчица
Снимка: pixabay.com

В града има многобройни запазени дворци и палати на богати и известни хора, живяли през годините в Дижон. Един от най – известние дворци, който е задължителна атракция за посетителите на града е Palais de Ducs. Първоначалната сграда била построна през III век за защита срещу варварски нападения. През 1366 г. е реставрирана от Филип ле Харди ( крал на Франция през периода 1270 г. – 1285 г. ).  Достроявана през 1450 г. и 1455 г. По – късно, през XVII век, дворецът е дострояван от известния архитект, построил дворецът във Версай – Жул Хардуин – Мансарт.

Дижон се гордее и със своите многобройни и богати на експозиции музеи. Освен археологическия, Природонаучният музей, създаден през 1838 г., също заслужава вниманието ви. В него можете да видите разнообразие от вкаменелости, кост от крак на мастодонт, мекотели и други. На горния етаж в музея, можете да видите интерактивни съвременни експонати.

Посетете и Музея на изящните изкуства, където има колекции с предмети на изкуството от египетски антики до наши дни. Музеят е раположен на няколко етажа, като на всеки етаж има тематично изложени произведения на изкуството. Тук можете да видите средновековна фламандска, швейцарска и немска живопис.

Интересен е и Музеят на бургундския живот, където ще се запознаете с ежедневието на хората, живяли в Дижон от XVIII до XX век. Също така има богата библиотека, събрала информация за селските райони на Бургундия от XIX век.

Изключително интересен е и Музеят Магнин, собственост на семейство Магнин, които са събрали невероятни картини и произведения на изкуството, предимно на френски художници. Благодарение на тяхната страст към изкуството, в музея се съхраняват повече от  650 картини, създадени в периода от 1640 г. до 1660 г. Също така могат да се видят пощенски картички, сувенири и други репродукции на произведенията на изкуството.

В Дижон има още много и интересни музеи, Ботаническа градина, Планетариум и други.

Освен с богатата си история, култура и архитектура, Дижон е любимо място за французи и чужденци и със своята типично френска кухня. Посетите ли го непремено опитайте escargot, супа от лук с топено сирене и разбира се не забравяйте дижонската горчица, опитайте не само традиционната, но и с други екзотични и необичайни вкусове. А изобретателни изкусители готвачи я предлагат и в ръчно изработени бурканчета – интересен и запомнящ се сувенир от красивия Дижон.

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин