Защо трябва да ядем червени плодове и зеленчуци - Хапване и пийване - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Защо трябва да ядем червени плодове и зеленчуци
Автор: Елена Исаева

Червените плодове и зленчуци са изключително важни и полезни за човешкия организъм. Те имат високо съдържание на витамини, фибри, които стимулират храносмилателната система, антиоксиданти, стимулират имунитета, борят се против стареенето, зареждат с енергия, подхранват кожата и косата, а в същото време са нискокалорични. Червеният цвят на плодовете и зеленчуците показва, че те са богати на флавоноиди и кератониди, които са необходими за синтеза на зрителните пигменти, участващи в обмяната на мазнините и възстановяването на тъканите.

Червените плодове и зеленчуци регулират кръвното налягане, укрепват стените на кръвоносните съдове, понижават нивото на лошия холестерол, улесняват работата на стомаха и изхвърлят токсините от организма, предпазват от анемия. Всеки от тях си има свои качества и е полезен за определени функции и органи в човешкото тяло.

Защо трябва да ядем червени плодове и зеленчуци
Снимка: pixabay.com

Ягодите са богати на витамин С и манган, заздравяват костите, регулират нивата на кръвната захар, подобряват вида на кожата и косата, силен антиоксидант са, богати са на фолиева киселина.

Малините също са богати на витамин С, К и А, съдържат също калций, магнезий, желязо и фибри, намаляват болката и възпалението.

Защо трябва да ядем червени плодове и зеленчуци
Снимка: pixabay.com

Черешите съдържат мелатонин, който повлиява добре на съня, предотвратява загубата на памет, намалява възпаленията, понижава риска от рак, диабет, артрит и подагра. Съдържат фибри, калий, витамин А, богати са на антиоксиданти.

Нар – помага срещу диабет, артрит, рак на простатата, понижава кръвното налягане.

Червено френско грозде ( касис ), богато е на витамин С, плодови киселини и фибри.

Червена боровинка – има голямо съдържание на фибри, манган, витамин С, витамин А, витамини от групата Б, калций, калий, магнезий и фосфор. Съдържат голямо количество антиоксиданти, които предотвратяват бактериите в пикочо – половата система, действат противовъзпалително.

Защо трябва да ядем червени плодове и зеленчуци
Снимка: pixabay.com

Домати – съдържат ликопен, който е полезен за очите и простатата, голямо количество на витамин С, витамин А, калий и фибри.

Ябълки – богати са на витамин С и са мощен антиоксидант.

Защо трябва да ядем червени плодове и зеленчуци
Снимка: pixabay.com

Червени чушки – богати на витамин А, С и витамин В6, които подобряват съня, натрий, въглехидрати, желязо, също така се приемат като природен лек срещу стреса. Съдържат много по – високи нива на витамин С от цитрусовите плодове. Сокът от червени чушки, който е богат на силиций, в комбинация с моркови изчиства кожата от акне, също така се препоръчва при газове в червата, спазми на стомаха.

Червена ряпа – съдържа голямо количество витамин С, ензими, минерални соли, витамини и етерично масло, калций, витамин К и А.

Шипка – съдържа огромно количество витамин С, препоръчва се при анемия, диабет и простудни заболявания, физическа преумора, полезни са при нефрит.

Червена ябълка – съдържа витамин С, витамини от групата В, калций и магнезий, мощен антиоксидант са, подобрява вида на кожата и косата.

Червено цвекло – съдържа огромни колиества антиоксиданти, фолиева киселина, фибри, калий, витамин С. Понижава кръвното налягане, инсулинова резистентност, предпазва от диабет.

Червено къдраво зеле – съдържа витамин С, К, А, В6, фибри, калий, магнезий. Предпазва от мозъчни заболявания, увреждане на централната и периферна нервна система, подобрява работата на сърцето.

Червен лук – богат е на витамини, калций, калий, органична сяра, които понижават холестерола, повишават имунната система и подобряват функцията на черния дроб.

Червени картофи – богати са на витамин С, калий, витамин В6, полезни фибри, антиоксиданти. Подобряват нивото на кръвното налягане.

Освен самостоятелно, червените плодове и зеленчуци могат да се комбинират и с други плодове и зеленчуци, като допринасят за здравословното балансирано хранене.

В последно време много актуални са приготвяните сокове, смутита и здравословни шейкове в домашни условия. По този начин в забързаното ни ежедневие, хората спестяват от своето време.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Хапване и пийване
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин