Защо в Албания има 750 000 бункера? - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Защо в Албания има 750 000 бункера?
Автор: Peika.bg
Защо в Албания има 750 000 бункера?
Снимка: flickr/Peter Chovanec

Албания и до днес е покрита с десетки хиляди бункери, приличащи на бетонни гъби, които са били изграждани с десетилетия.

Те са разпръснати из територията на страната и продължават да съществуват като символ на параноичното въображение на Енвер Ходжа – комунистически лидер, управлявал държавата в продължение на 40 години (1945-1985).

Той е бил в постоянен страх от чужда инвазия и затова заповядва да се построят 750 000 бункера, за да е сигурен, че населението ще оцелее при евентуална ядрена война. За да си представите мащаба на този странен проект – Албания е с големина от 28 700 кв. км, това е средно по 24 бункера на 1 кв. км.; падали са се по един бункер на всеки 4-ма албанци.

Проектът е бил изключително мащабно начинание, което е изисквало три пъти повече бетон, отколкото е бил използван за създаването на френската отбранителна линия Мажино. Цената на албанския проект е и два пъти по-висока.

След смъртта на Енвер Ходжа бункерите са изоставени, но тяхната стабилност, тегло и масивност ги правят трудни и скъпи за премахване. Тъй като е по-евтиното и безпроблемно решение повечето от тях са просто изоставени, въпреки че някои от тях са били използвани повторно за различни цели, включително за жилищни помещения, кафенета, складове и приюти за животни.

Защо в Албания има 750 000 бункера?
Снимка: flickr/SarahTz

Някои бункери за кратко влязоха в употреба по време на балканските конфликти през 90-те години на миналия век, но в наши дни те са се превърнали в своеобразен символ на страната. Сувенирите във формата на бункери са сред най-популярните в страната, а независими организации, частни лица и правителството се опиват да изградят образ на бункерите като екзотично туристическо изживяване.

Дори през 2009 г. двама албански студенти стартираха проект наречен "Бетонни гъби", чиято цел е да се създадат каталози и мрежа от всички бункери на страната. Така те искат да насърчат местните жители да ги превръщат в нещо различно, креативно и икономическо изгодно.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин