Защо водите на езерото Тахо са най-чисти от десетилетия насам - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Защо водите на езерото Тахо са най-чисти от десетилетия насам
Автор: Peika.bg
Защо водите на езерото Тахо са най-чисти от десетилетия насам
Снимка: Unsplash

Сега е най-доброто време да планирате пътуване до езерото Тахо... Прекрасните кристални води в най-голямото алпийско езеро в Северна Америка са най-чисти от 80-те години на миналия век, според ново проучване - но ефектът може да продължи само няколко години.

Учени от Центъра за изследване на околната среда Тахо (TERC) към Калифорнийския университет, Дейвис съобщават, че промяната в две от популациите на животни в езерото до голяма степен е отговорна за подобряването на чистотата на водата.

Защо водите на езерото Тахо са най-чисти от десетилетия насам
Снимка: Unsplash

Микроскопичните животни, наречени зоопланктон Daphnia, които ядат частиците, замъгляващи водата, намаляват, когато популацията на техния основен хищник, инвазивната и агресивна скарида Mysis, нараства. Но популацията на скариди "неочаквано се срина" преди две години, се казва в проучването, карайки зоопланктона да се възстанови и да се върне към работа. Те ядат фитопланктон, други микроскопични животни в езерото, както и малки глинени частици, като и двете замъгляват водата. „По същество те са малки "прахосмукачки", които почистват езерото“, казва директорът на TERC Джефри Шладов. 

Изследователският екип измерва бистротата на водата с помощта на малък инструмент, наречен Secchi disk, който се спуска в езерото. Средното годишно измерване отбеляза подобрение от 2021 г. до 2022 г., с текущи прогнози за по-нататъшно увеличение през 2023 г.

Защо водите на езерото Тахо са най-чисти от десетилетия насам
Снимка: Unsplash

Тахо е едно от най-дълбоките езера в света и едно от най-старите, на 2 милиона години. Разположено в Сиера Невада по протежение на границата на Калифорния и Невада, езерото отдавна е популярно място за ваканция през цялата година, поради зашеметяващата си красота.

Увеличаването на възраждането на зоопланктона е усилие на лидерите в хотелската индустрия на езерото Тахо да поддържат водите чисти и да намалят замърсяването. Ritz-Carlton Lake Tahoe и Edgewood Tahoe Resort си партнират с обществени организации за почистване, както и с инициативи за намаляване на пластмасата. 

Защо водите на езерото Тахо са най-чисти от десетилетия насам
Снимка: Unsplash

Най-вероятно ще има край на този връх на чистотата на езерото, казват учените. Популацията на скаридите вероятно ще се завърне и "след като направят това, Daphnia ще изчезне и яснотата на водата ще се върне към това, което беше", казва Шладов. „Може да продължи може би две години, може би малко повече."

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин