Зеландия – новият континент - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Зеландия – новият континент
Автор: Peika.bg

Всички сме наясно още от училище, че на планетата ни има седем континента: Африка, Азия, Антарктика, Австралия, Европа, Северна Америка и Южна Америка.

Според нова информация обаче, дадена от геолози, които изследват категоризирането на континентите от гледна точка на скалите, разбираме нещо доста интересно. Те групират Европа и Азия в един суперконтинент – Евразия. Според ново проучване обаче на земната кора има седми геологичен континент, наречен Зеландия, който остава ненамерен от учени в продължение на доста дълго време.

Според 11 геолози, провели изследването, Нова Зеландия и Нова Каледония не са просто верига от острови, а са част от единен регион от земната кора, с размери близо 5 млн. км, който е геологически различен от Австралия. Ако бъде официално потвърдено съществуването му, това ще е най-малкият континент на Земята, като почти 94% от него са под вода.

Специалистите, участвали в изследването изтъкват, че Зеландия отговаря и на четирите критерия за континент – сушата се издига достатъчно високо, има три вида скали – вулканични, метаморфни (променени от топлина и налягане) и седиментни, земната кора е по-плътна и границите около достатъчно голяма площ са добре очертани.

Трябва обаче да отбележим, че потъналата част от Зеландия се е откъснала от Австралия преди около 60-85 милиона години

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин