Ждрелото на река Ерма: Приключения по мостчетата - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Ждрелото на река Ерма: Приключения по мостчетата
Автор: Мария Ангелова

Разходка из Трънската екопътека (или пътеката в Ждрелото на река Ерма, или Трънско ждрело) е като посещение в приключенски парк: ще се спускате по стръмни стъпала, направени от камъни, ще преминавате по леко поклащащи се дървени мостчета, ще се изкачвате по дървени стълби и ще се придържате за парапети, докато изкачвате най-стръмните части. О, да! И ще минете през тунел, издълбан в скалата. И по-добре си носете фенер дори и през деня, защото последния път вътре срещнахме две добродушни крави, които се криеха от следобедната жега.

До началото на пътеката ви отвеждат кафяви указателни табели. Има малък паркинг, където да оставите колата си, а оттам връзвайте връзките на обувките си и право напред (и нагоре, и надолу...)! Удобните обувки са много важни, тъй като пътеката не е от най-лесните, а камъните са хлъзгави дори и в сухо време (във влажно по-добре не ходете). Не че не видяхме лели с джапанки, но преживяването не е било приятно нито за лелите, нито за джапанките. Пътеката е подходяща за деца, но не и за най-малките.

Има само едно място по пътеката, където е възможно да се объркате – след като излезете от тунела, около 20 м по-късно трябва да слезете от широката пътека и да се спуснете стръмно надолу в ждрелото. Табелата за това обаче е сложена така, че да можете да я видите само след като я подминете и се обърнете назад. След тунела просто бъдете нащрек и ще видите гърба на табелата.

На друго място, след стръмно изкачване по скалите, излизате от шубрак на открито и се оказвате в подножието на два върха от скали. Ако поемете наляво (и стръмно нагоре), ще се качите до панорамната площадка с 360-градусова гледка към местността. Ако поемете надясно (и леко надолу), ще се върнете обратно при паркинга, но по друг, по-полегат път.

Дължината на пътеката е 1,5 км, но поради стръмното изкачване преминаването й може да ви отнеме повече от час. Не забравяйте да си вземете вода (по пътя няма откъде да налеете).

След изморителното катерене, потене, охкане и ахкане поседнете в къта за отдих при началото на пътеката. От съвсем скоро има няколко беседки, маси с пейки, няколко барбекюта, детски люлки и катерушки. Само че няма вода, тъй че налейте по пътя (като идвате от Трън, вляво край пътя преди ждрелото има чешма). На място се продава и скара, както и вода, безалкохолно и бира (през лятото изстудени в реката).

Мястото за разпъване на палатки не е много, но пък е равно и можете да се разхладите, като си топнете краката в реката.

Полезна информация: От град Трън до Трънското ждрело са 3 км (има много табели). Не е подходящо за посещение във влажно или мъгливо време. Подходящо за деца.  

Маршрути: Наблизо е Музейната сбирка на киселото мляко (село Студен кладенец). Можете да се отбиете и в село Непразненци (35 км), а в самия град Трън не пропускайте скалният параклис, в който е живяла Света Петка.

Вижте още екопътеки в България.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Kasiopeq Haralampieva, 12.08.2013 | 15:48
впечатляващо място , снимките са супер
Абонирайте се за нашия бюлетин