Жената, която ще стигне с трактор до Южния полюс - На ръба - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Жената, която ще стигне с трактор до Южния полюс
Автор: Мария Ангелова

След като вече е преминала от север на юг цяла Африка с трактор, холандката Манон Осеворт си поставя ново предизвикателство – да достигне до Южния полюс с необичайното си превозно средство.

 

От десет години Манон мечтае да измине 4500-те километра от руската база Ново до Южния полюс и обратно.

За първи път холандката поема на път на борда на трактор през 2005 г. Нужни са й четири години, за да стигне от родната Холандия до най-южната точка на африканския континент. 

Осеворт написва книга за африканското си пътешествие и изнася мотивационни речи. Отскоро е и майка на малката Хана. На въпрос дали хората не я смятат за луда заради приключенията й, Манон отговаря: „Само ако не ме познават“.

Тракторът, с който планира да стигне до Южния полюс, носи името Антарктида 2 – в чест на любимия й откривател сър Едмънд Хилари, който освен, че е първият човек, изкачил Еверест и успешно завърнал се обратно, прави пътуване с трактор до Южния полюс през 1958 г. Повече от 50 години по-късно тя ще се опита да повтори неговото постижение.

Манон планира да прекарва по 12 часа дневно в трактора си. Според нея 10 км/ч би била добра скорост, 15 – чудесна, 20 – страхотна. Ще бъде облечена със стандартната екипировка за полярна експедиция. 

По време на пътуването си тя ще носи със себе си „мечтите“ на различни хора, които събира по време на африканското си приключение. Те ще бъдат записани в електронен формат и ще бъдат затворени в корема на снежен човек, който Манон ще направи на Южния полюс. Идеята е да бъдат прочетени, след като са прекарали "на края на света" (както тя го нарича) 80 години.

Експедицията на Манон стартира на 22 ноември 2014 г. Можете да следите развитието й на сайта й тук.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория На ръба
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин