Жеравна - забележителности за един уикенд - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Жеравна - забележителности за един уикенд
Жеравна - забележителности за един уикенд
Снимка: Жеравна/facebook

Жеравна е един от онези резервати, съхранили българщината и запазили спомена за светлото и бурно Възраждане. Уютното българско селце може да бъде обиколено за един ден. 

Разходката си може да започнете от няколкото къщи на видни възрожденци в ниската част на града. Това са къщата-музей "Сава Филаретов" и къщата-музей "Руси Чорбаджи". В близост до тях се намира и къща, която е на над 2 века и днес в нея се помещава кабинетът на местния лекар.

По пътя нагоре, в посока къщата-музей "Йордан Йовков", се намира църквата "Св. Николай". Тя е каменна в основата си, с малък уютен двор, в който може да се поседне на сянка. Стенописите и иконите във вътрешността й са запазили духа на Възраждането. Впечатляват резбованите икони и кръстове, които всеки посетител може да закупи от църковния магазин. Ако попитате домакина на църквата за историята на това място, ще чуете интересен разказ за миналото на храма и славните представители на Жеравна от възрожденския период.

Жеравна - забележителности за един уикенд
Снимка: Esther Westerveld/Flickr

В близост до църквата, пак по пътя за Йовковата къща, се намира шекерджийницата на Жеравна. В нея можете да отриете кафе на пясък, различни сиропи и сладкиши по традиционни рецепти, както и лакомства, донесени от Самоводската чаршия в Търново, като балсуджук, приготвян от гроздов сок и ядки.

След тази вкусна спирка, може да се насочите към още по съблазняващите с аромати и вкусове гостилници. Те предлагат скара, печена на дървени въглища и вкусни зеленчуци. Цените са по джоба на средностатистическия турист, така че ви желая приятно похапване, ако сте се насочили към Жеравна. Препоръчвам ви суджук на скара и дупени картофи, печени с подправки. 

Следва най-забележителната точка от нашето пътуване - къща-музей "Йордан Йовков". В нея за разглеждане са отворени три стаи, като пред входовете на две от тях ще трябва да се спрете, тъй като има закачено ограничително въженце, забраняващо влизането. В тези две стаи са запазени почти непокътнати мебелите от детските години на писателя-реалист. В едната има детска люлка от дърво, което показва, че семейството не е било особено заможно, за да внесе мебели от Виена, както са правили много видни семейства от Възраждането и първите години след Освобождението.

Жеравна - забележителности за един уикенд

В стаята, в която посетителят може да се разходи свободно, има снимки на писателя и автентична писалка, с която Йовков е писал своите "Старопланински легенди". В двора на къщата е поставен паметник на писателя. Градината е добре поддържана и има много цветя, и зеленина в нея.

Не пропускайте да се отбиете и в красивата бяха сграда на Художествената галерия. Ценителите на изкуството ще бъдат очаровани. 

За финал може да поседнете край пътя, по който се стига до родния дом на Йордан Йовков. Има пейки край дуварите на къщите наоколо. А от тях се отрива чудна гледка към поляни и възвишения.

На тръгване от Жеравна, когато стигнете до паркинга, може да си купите мед или сладко от някоя от сергиите. Те ще ви напомнят за приятната разходка в градчето, сгушено в подножието на Балкана.

Текстът е изпратен от Мая Джамбазова за рубриката "Стани автор"

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин