Зловещият мемориал в Лидице - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Зловещият мемориал в Лидице
Автор: Peika.bg
Зловещият мемориал в Лидице

През 1942 година Втората световна война е в разгара си и краят й не се вижда. Кръвопролитията стават толкова тежки и воюващите страни са се озверили дотолкова, че дейстивята им започват да стават варварски.

На 27 май висшият нациски офицер и райхспротектор на протектората Бохемия и Моравия Райнхард Хейдрих е ранен от граната по време на засада от чешки партизани. Той умира от раните си осем дни по-късно и тази новина е шок за нацисткият елит, защото Хедрих е един от най-важните му и зловещи представители.

Германците реагират светкавично и в следващите няколко дни проверяват повече от 36 хиляди къщи в 5 хиляди градове и села. Арестувани са 3 хиляди души, от които за една седмица са екзекутирани 157. Хитлер иска жестоко наказание за убийството на Хейдрих и то се стоварва върху чешкото село Лидице на 20 километра от ПрагаНацистите се подлъгват по дезинформация на Съюзниците, че атентаторите са дошли именно оттам и с това смъртната присъда на селото е подписана.

37242

В деня на погребението на Хейдрих германски войници обграждат Лидице и блокират всички пътища за бягство. Всички мъже са разстреляни, а жените и децата са отведени в концлагери. Част от децата са отведени за понемчване и въвеждане в арийските ценности в семейства на SS. След като приключват с хората, германците подпалват селото, а руините са взривени. Дори останките в селското гробище са били изровени и унищожени. Жертвите от Лидице са 340 души. От лагерите след войната се завръщат 153 жени и 17 деца. Съседното село Лежаки също е нападнато и всичките му 33 жители са избити.

 37244

Днес в Лидице има бронзова скулптура на деца в памет на тези зловещи събития. Скулптурата е наречена „Мемориал на децата-жертви от войната“. Тя се състои от 82 бронзови статуи на деца от артиста Мари Учитилова. Монументът е с лице към мястото, където се е намирало Лидице. 

37241

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин