Знаехте ли, че това е най-голямата църква в света? - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Знаехте ли, че това е най-голямата църква в света?
Автор: Елена Исаева

Кот д'Ивоар, известен също като Кот д'Ивоар, е държава, разположена в Западна Африка. Граничи с Либерия, Гвинея, Мали, Буркина Фасо и Гана и има брегова линия по протежение на Атлантическия океан. Ето някои интересни факти и информация за Кот д'Ивоар:

Кот д'Ивоар получи независимост от Франция през 1960 г. и оттогава се превърна в една от най-големите икономики в Западна Африка.

Знаехте ли, че това е най-голямата църква в света?
Снимка: wikipedia.org

Официалният език на Кот д'Ивоар е френски, но има и над 60 местни езика, които се говорят в цялата страна.

Кот д'Ивоар е известен с производството на какао, което е един от най-важните износни стоки. Страната също е основен производител на кафе, палмово масло и каучук.

Кот д'Ивоар е дом на няколко национални парка и защитени зони, включително национален парк Taï, който е известен със своята популация от застрашени шимпанзета.

Столицата на Кот д'Ивоар е Ямусукро, където се намира и базиликата на Дева Мария на мира, най-голямата църква в света.

Кот д'Ивоар е мултикултурна и разнообразна страна с много различни етнически групи и религии, представени. Двете най-големи религиозни групи са ислямът и християнството.

Кот д'Ивоар има богата музикална и културна традиция и е известен със своите уникални стилове на танци и музика, включително популярните жанрове зуглу и купе-декале.

Като цяло Кот д'Ивоар е оживена и разнообразна страна с богата история и култура. Неговите природни ресурси, културно наследство и икономически потенциал го правят важна и завладяваща дестинация както за пътници, така и за инвеститори.

Най-голямата църква в света е базиликата на Дева Мария на мира от Ямусукро, разположена в град Ямусукро в Кот д'Ивоар, Африка. Ето малко информация за неговата история и легенди:

Базиликата на Дева Мария на мира в Ямусукро е построена в края на 80-те и началото на 90-те години на миналия век и е осветена от папа Йоан Павел II през 1990 г.

Базиликата е поръчана от Félix Houphouët-Boigny, президент на Кот д'Ивоар по това време, който иска да създаде грандиозно и впечатляващо място за поклонение в родния си град Ямусукро.

Базиликата е проектирана в стила на традиционна католическа катедрала, с централен кораб, трансепти и апсида. Той е с размери 158 метра дълъг, 77 метра широк и има височина 158 метра в най-високата си точка.

Базиликата е изградена от мрамор, внесен от Италия, и е украсена с витражи, мозайки и масивен купол, покрит с чисто злато.

Изграждането на базиликата беше спорно, тъй като беше много скъпо и много хора в Кот д'Ивоар смятаха, че парите биха могли да бъдат по-добре изразходвани за социални програми или инфраструктура. Въпреки това, Houphouët-Boigny настоя да построи базиликата като символ на своята вяра и ангажимента си към родния си град.

Според легендата Houphouët-Boigny сънувал сън, в който видял Дева Мария, която му казала да построи голяма църква в Ямусукро. Той прие това като знак от Бог и скоро след това започна да планира базиликата.

Като цяло базиликата на Дева Мария на мира от Ямусукро е величествен и впечатляващ символ на вяра и преданост. Въпреки че конструкцията му беше спорна, тя остава важно място за поклонение и поклонение за католиците в Кот д'Ивоар и извън него.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин