Знаете ли кой е най-малкият град в света? - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Знаете ли кой е най-малкият град в света?
Автор: Елена Исаева

Определянето на най-малкия град в света може да бъде трудно, тъй като няма ясна дефиниция какво представлява град и различни източници могат да използват различни критерии. Има обаче някои претенденти за титлата най-малък град в света въз основа на населението и други фактори.

Един такъв претендент е град Хум, който е разположен в Истрия, Хърватия. С население от само около 20 души, Хум често е наричан най-малкият град в света. Въпреки малкия си размер, Хум има богата история, датираща от 11 век, и е известен със своята добре запазена средновековна архитектура и културни традиции.

Истрия е триъгълен полуостров, разположен в североизточната част на Адриатическо море. Полуостровът се споделя от три държави - Хърватия, Словения и Италия - като по-голямата част от територията му принадлежи на Хърватия.

Истрия е известна с красивото си крайбрежие, кристално чисти води и зашеметяващи пейзажи, включително хълмове, лозя и гори. Регионът има богато културно и историческо наследство, датиращо от хиляди години, със следи от древни цивилизации, включително илирийците, римляните и венецианците.

Ето и някои доста интересни факти за Истрия, които включват:

1.Истрия е дом на множество живописни градове и села, включително Ровин, Пула и Мотовун, известни със своята средновековна архитектура, тесни улички и очарователни площади. Просто уникален района, който си заслужава да се разгледа по-подробно.

2.Регионът е известен и с вкусната си кухня, включително пресни морски дарове, трюфели, зехтин и истрийско прошуто, вид сушена шунка.

3. Истрия е популярна туристическа дестинация, особено през летните месеци, с посетители, привлечени от красивите си плажове, оживени фестивали и културни събития.

4. Регионът е дом на няколко природни парка и резервати, включително националния парк Бриони, който се състои от група острови край бреговете на Истрия, и природния парк Учка, който предлага зашеметяваща гледка към Адриатическо море и околните пейзажи.

5.Истрия е известна и с производството на вино, като регионът произвежда разнообразие от висококачествени вина, включително малвазия, теран и рефоско.

6.Като цяло Истрия е красив и разнообразен регион с богата история, културно наследство и природна красота, предлагащ по нещо за всеки пътник.

Някои интересни факти за Хум включват:

1.Смята се, че Хум е основан от древните римляни и по-късно е бил управляван от различни други цивилизации, включително венецианците, австрийците и италианците.

2. Градът е ограден със стени и има само една улица, която е дълга под 100 метра.

3. Хум е известен със своята традиционна истрийска ракия или ракия, която се прави от местни плодове като сливи и грозде.

4. Градът има дългогодишна традиция да избира "градски префект" всяка година на Деня на Свети Рох, който се пада на 16 август. Префектът е отговорен за представянето на града и поддържането на неговите обичаи и традиции.

5.В Хум се намира и Алеята на глаголицата, уникална художествена инсталация на открито, включваща каменни паметници, гравирани с глаголицата, древна славянска азбука.

6.      Като цяло, въпреки че Хум може да не е официално най-малкият град в света, той със сигурност е един от най-малките и уникални съществуващи градове, с богата история и културно наследство, което продължава да се празнува и до днес.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин