Оратница и Мерудия: Ще достигнем крайната си цел, независимо колко пъти се е променяла! - концерт - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Оратница и Мерудия: Ще достигнем крайната си цел, независимо колко пъти се е променяла!
Автор: Лилия Христова
Оратница и Мерудия: Ще достигнем крайната си цел, независимо колко пъти се е променяла!

„Оратница“ и „Мерудия“ са две от най-известните съвременни групи на родната ни сцена!

В музиката им може да чуете смес от български и австралийски фолклор, дъбстеп, дръм енд бейс, хип-хоп и други стилове. Парчетата и на двете групи се изпълняват изцяло акустично, като „Оратница“ можем да чуем вокал, диджериду, кахон/тъпан и кавал. 

Броени дни преди съвместния им концерт в “Mixtape 5” на 4 ноeмври, по повод рождените дни на групите „Оратница“ и „Мерудия“, си поговорихме за интересни неща.

Вижте какво споделиха Веселин Йовчев (вокал и китара Мерудия), Християн Георгиев (кавал, вокал, мелодика и пиано Оратница), Петър Бъни Йорданов (кахон и тъпан Оратница) и Ася Пинчева (женски вокал Оратница и Мерудия“) по-долу:

Кое е по-важно: пътят или крайната цел?

Весо: Пътят.
Бъни: И двете са еднакво важни.
Християн: Пътят те изгражда, вървейки по него откриваш, губиш, но най-вече ставаш по-добър. Струва ми се, че пътят е по-важен. Целта може да се промени, пътят си е там и трябва да го извървиш.
Ася: За мен, както пътят, така и крайната цел, са еднакво важни. Пътят може да бъде труден и едновременно лесен, може да бъде поучителен и в същото време да не научим нищо от него. Така или иначе ще достигнем крайната си цел, независимо колко пъти се е променяла и след изминаването на пътя ще я оценим още повече. 

Чувствате ли се често на кръстопът?

Весо: Не.
Бъни: Само когато минавам покрай Орлов мост... Бъзикам се. Според мен всеки ден е изпълнен с много кръстопъти.
Християн: Аз лично се чувствам доста често на кръстопът, трябва да се взимат решения, да се правят избори – неприятно е, но в крайна сметка всичко, което ни се случва, е резултат от нашите избори.
Ася: Има моменти, в които се чувствам на кръстопът независимо дали се изразява между: „кариера и приятели“, „кариера и личен живот“, или „кариера и семейство“. Знам, че това е рискът на професията, но винаги едното остава на заден план, колкото и да се опитвам да не е така.

Оратница и Мерудия: Ще достигнем крайната си цел, независимо колко пъти се е променяла!


Как бихте описали етапа от творчески път, в който се намирате?

Весо: Като продуктивен.
Бъни: Описвам го като среден етап. Още поне толкова има.
Християн: Тръгнал съм по пътеката, вече съм вървял до хижата около два часа, сега съм над нея, до мен ромоли бистър поток, трябва да си налея вода, защото след малко остават само скали до върха. Задъхан съм, но със свежи сили и знам, че скоро ми предстои голямото катерене.

Каква музика слушате когато пътувате?

Весо: The Black Seeds в последно време.
Бъни: Българска, африканска, индийска, експериментална и по някой път си свиря на път.
Християн: Слушам музика според настроенията си. Имам настроения, в които не искам да слушам музика. За пътуване обичам инструментална музика, която се развива, разказва. Nostalgia 77, Cinematic Orchestra, Mahavishnu са добри примери, Pink Floyd са ми тотален фаворит.
Ася: Когато пътувам, слушам най-различна музика и според настроението ми, но по-често се спирам на Ар енд Би, хип-хоп или хаус.  

А когато искате да спрете и да се вглъбите?

Весо: Аз май не се сещам да съм искал да спра, за да се вглъбя.
Бъни: Просто спирам и го правя. Най-лесно е, когато се усамотя, затворя очи и спра да мисля.
Християн: Вглъбявам се, когато свиря в група „Оратница“.
Оратница и Мерудия: Ще достигнем крайната си цел, независимо колко пъти се е променяла!


На 4-ти ноември ще отпразнувате своето съвместно пълнолетие в клуб “Mixtape 5”. Мерудия отбелязва 10 години на сцена, а Оратница - 8. Предполагаме, че този концерт ще бъде по-различен. С какво ще накарате публиката да „ахне?

Весо: Елате на 4-ти ноември в “Mixtape 5”, за да разберете.
Бъни: С това, което винаги – ще се забавляваме на макс, ще дадем 100% от себе си. Ще направим някои съвместни изненади с „Мерудия“ и ще провокираме.
Християн: Ще разберете на място. Фактът, че музикантите от двете банди ще се озоват на едно място и една сцена, е достатъчно красноречив. Очаквайте неочакваното.

Чувствате ли се пораснали в музикално отношение?

Весо: Надявам се да сме станали по-добри.
Бъни: Да. Както един тийнейджър си мисли, че вече е голям и знае всичко. 
Християн: Нено се поливаме стабилно, така че ще пораснем.
Ася: Човек се учи цял живот и макар да се занимавам професионално с музика от 10 години, все още не се чувствам достатъчно пораснала. Определено имам повече професионален опит и знания от преди 5 години, но със сигурност след още 5 ще имам още повече! 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Интервю на пейката
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин