"Сините щрауси" край Съевата дупка - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
"Сините щрауси" край Съевата дупка

Село Брестница е малко селце в Северна България. То се намира в община Ябланица, на около 30 км от Тетевен. В него се намира една от най-известните пещери в България, Съева дупка. Освен пещерата, която несъмнено си струва да посетите, в селото можете да посетите и ферма "Сините щрауси". 

Всичко започва преди около 20 години, когато в едно българско семейство се ражда мечтата за отглеждане на неособeно популярните в България огромни птици. Г-н Стефан Данаилов и съпругата му решават да намерят място, подходящо за създаване на ферма и така попадат в село Брестница. Обособяват мястото така, че да бъде подходящо за отглеждане на капризните птици и купуват няколко щраусови яйца от Белгия. Излюпват се няколко малки щраусчета, които поставят началото на ферма "Сините щрауси".

Днес във фермата има както щрауси, така и други щраусоподобни птици, като ему и нанду. Посетителите могат да видят птиците от доста близо, да ги погалят и да научат много за поведението, нуждите и навиците на тези интересни животни от любезните собственици на фермата. 

Щраусите са най-големите птици на света, тежат над 150 килограма и тичат с около 80 км/ч. Смята се, че съществуват от над седем милиона години. Те имат два пръста на стъпалата които са цепнати, а добре подплатени им стъпала са предназначени за живот в пустинята. Благодарение на тях могат да развиват висока скорост.  

Мъжките щрауси са по-едри и имат черни и бели пера, докато женските са малко по-дребни и са украсени в кафяво и сиво. 

Интересен факт за щраусите е, че имат изключително зрение. Дори когато птицата е обърната и изглежда така, сякаш не вижда какво се случва зад нея, това не е така. Поради тази причина, а и заради сериозното тегло, щраусите са опасни животни. Когато се отглеждат във ферми, са по-малко агресивни, но отново трябва да се внимава. 

Отглеждането на щрауси не е никак лесна работа, по думите на собствениците. Когато се отглеждат в затворено пространство, често се самонараняват, а възстановяването е изключително трудно. Обикновено именно инцидентите са причина за преждевременна смърт. Иначе щраусите живеят около 70 години. 

Ему и нанду са значително по-малки птици, които обаче визуално наподобяват щрауси. 

Във ферма "Сините щрауси" има също музей, в който можете да видите най-различни щраусови пера, яйца, както и препарирани птици. 

Има и малко магазинче, от което можете да си купите различни сувенири с щраусови пера, яйца, пера, от които се правят различни костюми и други, както и щраусова мас, която е доста скъпа и се използва за създаване на козметика. 

Цената на входа е 2 лева, а фермата работи целогодишно. Имайте предвид, че е добре да посетите ферма "Сините щрауси" по светло, преди собствениците да приберат птиците за през нощта. 

Когато стигнете в село Брестница, ще се ориентирате по малки табели, на които пише "Щрауси" и има стрелки, посочващи пътя към фермата. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин