„Звезди и бури“ - Историята на властелина на северните стени Гастон Ребюфа - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
„Звезди и бури“ - Историята на властелина на северните стени Гастон Ребюфа
„Звезди и бури“ - Историята на властелина на северните стени Гастон Ребюфа

Представяме ви една вдъхновяваща книга за властелина на северните стени Гастон Ребюфа - „Звезди и бури“ (Издателство: Вакон)!

Гастон Ребюфа е роден в Марсилия на 7 май, 1921 година. Той е известен френски алпинист и планински водач. Още в ранните си години развива невероятни умения за катерене по скали, като започва да катери по крайбрежните скали около Марсилия. Тези умения се оказват ключовият фактор за приемането му в сдружението на гидовете в Шамони през 1942 г. До този момент званието „алпийски гид“ не е било давано на човек, роден извън долината на Шамони. Придобива световна слава след експедицията до Анапурна (8091 м) през 1950 г., в която е един от четиримата ръководители. Експедиция, която претендира, че е първата, изкачила връх с височина над 8 000 м. Гастон Ребюфа е първият алпинист, изкачил всичките 6 класически северни стени на Алпите. На негово име е наречена техниката на захват при катерене „гастон“. Мотото на Ребюфа е, че катеренето е акт на хармонично общуване с планината, а не битка с нея. Той прокарва над 40 нови катерачни тура в Алпите.

„Звезди и бури“ - Историята на властелина на северните стени Гастон Ребюфа

„Звезди и бури“

Първата книга на Ребюфа излиза през 1946 г. и е озаглавена „Чиракът планинар“. „Звезди и бури“ е най-известната му книга и още при написването ѝ през 1954 г. е наградена с Голямата литературна награда на планината за същата година. Филмът по книгата „Звезди и бури“ заснет от Ребюфа и Жорж Тера получава Голямата награда на IV международен фестивала на планинския филм в Тренто, Италия (1955 г.). След експедицията в Хималаите, той продължава да работи като планински водач и да пише и издава десетки книги за катерене и планини.

Книгата „Звезди и бури“ е издадена на български през 1967 година от издателство „Медицина и физкултура“. Книгата е възхвала за една от най-трудмните професии, без която би било немислимо развитието на съвременната алпийска техника, тя е поема за високите планини и силата на човешкия дух.

„Звезди и бури“ - Историята на властелина на северните стени Гастон Ребюфа

В тази книга е събран копнежът на човек да провери себе си, да изпита границите на собствените си възможности. Книга за умението  да чакаш подходящият момент, за да последваш мечтата си. В „Звезди и бури“ (Издателство: Вакон) са описани изкачванията на шест северни стени: Гранд Жорас – Реброто Уокър и Средното ребро; Североизточната стена на Пиц Бадиле; Северната стена на Пти Дрю; на Мтерхорн; на Чима Гранде ди Лаваредо и на Айгер.  Годините, в които Ребюфа прави своите изкачвания са непосредствено след Втората световна война (1946 – 1949г.).

„Звезди и бури“ - Историята на властелина на северните стени Гастон Ребюфа

***

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин