10 бара по света, от които няма да ви се тръгва - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
10 бара по света, от които няма да ви се тръгва
Автор: Мария Ангелова

Бихте ли пропътували няколко хиляди километра, за да седнете в любим бар? Или за да видите с очите си място, за което само сте чели, но сте убедени, че си струва пътя? Следващите няколко барове и ресторанти доказват, че това е напълно въможно.

 

1. Барът, в който си носиш храната, Амстердам

Винаги сме се надявали, че някъде на тази планета все трябва да има бар, в който не те гледат на стръв, ако влезеш с парче пица отвън и си дъвчеш над бирата. Оказа се, че наистина има. Казва се Basis. Намира се в Амстердам. И на всичкото отгоре е нещо много повече от мечтите ни – има си микровълнова фурна, можеш да използваш телефона безплатно, за да си поръчаш пица или китайска храна, ползваш приборите и съдовете им, а накрая дори ще ти измият чиниите. Безценно!

Прочетете и нашето интервю с авторите на идеята за бара.


2. Кафене Циферблат, Лондон (+ други градове)

Циферблат” е заведение от вида плащаш-когато-си-тръгваш (pay-as-you-go). Клиентът не заплаща нищо друго, освен прекараното време в уютната атмосфера – 1,80 паунда на час (цена за Лондон). Идеята се заражда в Русия през 2011 г., като днешната бройка на заведенията от веригата там вече достига 11, плюс едно в Киев, Украйна. “Циферблат” е място, където човек може да работи, да твори, да чете, да свири на пиано. Предлагат се кафе, чай и сладкиши – напълно безплатно.

Научете още за кафене Циферблат.


3. Ресторант само за пуканки, Париж

Тук имат съвсем различен подход към добрата стара пуканка. Ресторантът за пуканки „My Crazy Pop” в Париж предлага приготвени без мазнина пуканки – използват се само топлината и налягането на специален уред. Вкусовете, които се предлагат, могат да ви накарат да огладнеете незабавно – домати и босилек, сусам, пармезан, солен карамел, цитрусови плодове.

Научете още за ресторанта за пуканки в Париж.


4. Буркан Бар, Киев

Спомняте ли си славните времена на буркана, когато служеше за всичко - за вкусотии, за игра и за банка? Буркан бар в Киев (Фан-бар Банка на украински) е уникално място, където всичко от менюто се сервира в стъклени буркани. Още на вратата ще ви посрещне знак, който ясно и строго забранява употребата на чаши, купи, чинии и всякакъв друг вид посуда за сервиране.

Прочетете още за Буркан Бар.


5. LookMumNoHands, Лондон

В превод заглавието на това заведение трябва да звучи като „Виж, мамо, карам без ръце“. Има се предвид колело, а това е едно от най-емблематичните велокафенета в Лондон. Пайовете, салатите и задушените ястия на кафенето са легендарни, има си собствена велоработилница, бирата е дело на малки лондонски пивоварни и се провежда вело спийд дейтинг. Е какво още да иска човек?

Вижте и останалите от класацията с любимите ни велокафенета.


6. Безплатна вечеря в Париж

Има няколко ресторанта във френската столица, които с радост ще ви поднесат безплатно ядене. При това в щедра порция и много вкусно.

Но как излизат на печалба тогава, ще се запитате подозрително вие. Много просто – правят оборот от напитките (които обаче не са в тъй щедри количества, както на други места в Париж), както и от големия брой хора, които ги посещават. Безплатна порция кускус или пържени миди? Какъв по-добър начин да се насладите на вечерта с приятели, в приятна атмосфера.

Прочетете кои заведения в Париж предлагат безплатна вечеря.


7. Пъбът, който беше църква, Лондон

Единственият бог, който се почита в тази църква, е бирата. Тук не се споменава напразно името бирено и на посетителите не е разрешено да имат други богове освен бирата. Не е нужно да се кръстите, докато прекрачвате прага на ирландския пъб „О'Нийлс“ в Северен Лондон, но е възможно да се объркате и да го направите, понеже заведението се намира в някогашна църква!

Прочетете как една църква се превръща в ирландски пъб.


8. Заведение само за двама, Ваконе

Заведение, което има само една маса и два стола – такава романтика може да се появи само в Италия. В градчето Ваконе ще откриете това място с романтичното (и логично) име „Solo per due” (Само за двама“).

Изключителното място е посещавано от туристи от цял свят, но предимно от влюбени двойки. Уникалното преживяване и вниманието на готвачите и сервитьора са и причина за цената за вечеря на човек, която е около 250 евро (без включени вино и шампанско). Все пак колко места могат да предложат такава обстановка?

Научете още за ресторанта „Само за двама“.


9. Котешкото кафене, Париж

Французойката Марго Ганделон, която много обича котките, създава убежище за стресираните и заети градски чеда с "Кафенето на котките". Котешките кафенета са популярни в Япония и позволяват на посетителите да се наслаждават на чая си, докато галят и милват котки. Тази идея наскоро се разпространи в западните метрополиси като Лондон, Виена, а сега и Париж.

Научете още за котешките кафенета.


10. Вечеря, сготвена на вулкан, Лансароте

Ако имате нужда от ново кулинарно предизвикателство, ще ви упътим към Канарските острови. Остров Лансароте поставя рекорд по оригиналност, тъй като там работи ресторант, разположен буквално... върху вулкан. Готвачите на нестандартния ресторант „Ел Диабло“ (на исп. Дяволът) използват единствено наличната геотермална топлина, за да приготвят ястията си.

Прочетете още за Вулканичния ресторант

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин