10 интересни плажа, които са повече от пясък и море - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
10 интересни плажа, които са повече от пясък и море
Автор: Мария Ангелова

Ако от плажа, на който пребивавате през част от летния сезон, очаквате нещо повече от пясък и вода, в следващите редове ще ви разходим по света в търсене на точно такива места. От Черно море и Гърция до тихоокеанския остров Вануату и Галапагос - изберете плаж с бонус.

Плаж с корабокрушение, Закинтос

Фин, бял пясък, тюркоазеносиня вода, бели скали и забавления или спокойствие под ярките слънчеви лъчи. Това предлагат плажовете на остров Закинтос и ще оправдаят не очакванията, а мечтите ви. Вероятно най-известен е плажът Навагио, където изхвърлени на пясъка ще видите останки от кораб, претърпял корабокрушение.

Открийте още забележителности в Закинтос.

*

Стъкленият плаж в Калифорния

Стъкленият плаж в Калифорния, САЩ е едновременно едно от най-красивите и най-противоречивите места, които можете да посетите. Бреговата ивица на три плажа се състои от милиони миниатюрни стъкълца в най-различни цветове и форми. Причината е твърде прозаична – преди време на това място се е събирал боклука на целия окръг, а с годините вълните разбили стъклените бутилки на фини цветни песъчинки.

Вижте още снимки от Стъкленият плаж в Калифорния.

*

Галапагос - плажна среща с еволюцията

Много хора твърдят, че разбират книгата на Дарвин "Произход на видовете", но чак когато стъпите в Галапагос, ще усетите как написаното в книгата придобива смисъл. Игриви морски лъвове плуват в цветни пасажи от рибки, а замислените морски костенурки могат да ви накарат да усетите как сте открили тайната градина на майката природа. Вулканичните пейзажи, от своя страна, създават впечатлението, че се намирате на съвсем друга планета.  

Научете още за Галапагос.

*

Червените и черни плажове на Санторини

По външната периферия на остров Санторини плажовете са черни и червени, с пясък и камъни. Причината е вулканичната дейност на острова, койото някога е бил кратер. Преди няколко хиляди години избухва и във въздуха хръква и част от самия кратер. Ще останете доволни, защото освен на оживени места, ще се натъкнете и на отдалечени безлюдни плажове, където да се насладите на спокойствие и звук единствено от морските вълни. 

Открийте още интересни места на Санторини.

*

Гьокчеада - плажът на сърфистите

Турският остров Гьокчеада вероятно е най-известен с това, че събира една по-различна порода хора - екстремните спортисти. По-точно кайт и уиндсърфистите. Сред българските фенове на тези спортове се говори, че мястото е било "открито" от роден сърфист. Едно е сигурно - Гьокчеада се е вкопчил здраво в сърцата на голяма част от нашите сърфисти. 

Открийте още полезна информация за Гьокчеада.

*

Плажът при устието на Велека

Плажът при устието на река Велека се намира почти на края на България и сякаш е създадено от Бога специално за всички онези градски хора, които имат нужда от копче за изключване и от напомняне какво означава спокойствието. Тук, при село Синеморец, е най-красивата част на Велека, където реката е заградена от пясъчна коса. В пясъка се срещат редки растения с интересни имена като морски морков и крайморско чадърче. Плажуването в тази част на Черноморието е екзотично и различно преживяване – докато се излежавате на пясъка, може да видите корморан и други морски птици, различни от чайки и гларуси. Това е и едно от местата, където се срещат трите вида делфини в Черно море, известни като муткур (морска свиня), обикновен делфин и афала.

Научете още за устието на река Велека.

Плажът в центъра на Париж

Най-близкият морски бряг се намира на 200 км от Париж, но това не означава, че след изморителен ден из парижките забележителности не можете да се отпуснете на пясъка под топлите лъчи и да послушате шум на вълни. За четири седмици от края на юли по бреговете на река Сена във френската столица се изсипват няколко тона пясък и повече от 2 км плажна ивица кани всички изморени от жегата гости и жители на града да си починат като на море. Организират се безплатни курсове, карат се усилено ролери и колела, има и мобилна библиотека.

Открийте още от нашите любими градски плажове в Европа.

*

Чилаут залези на остров Ибиса

В Сан Антонио на остров Ибиса се намира вероятно най-известният крайбрежен бар в света – Cafe del Mar. Всички сме слушали популярните им чилаут компилации, които са тяхна запазена марка. Тъй като барът се намира на плаж в западната част на острова, някак естествено с годините Cafe del Mar се е превърнал в място за посрещане на зашеметяващите залези на фона на отнесената музика, която се носи от бара.

Научете още за бийч баровете и клубовете в Ибиса

*

Плажовете по крайбрежието на Амалфи

Крайбрежието на Амалфи не е нищо друго освен най-дългият и красив балкон на Италия, който е увиснал между нереално сините води на Тиренско море и склоновете на планините Латари. Като на всеки балкон, и тук грижливо се отглеждат цветя. И лозя. И огромни градини с маслинови и лимонови дървета. А плажовете в различните градчета варират – от пясъчни до скалисти и каменисти.

Научете още за крайбрежието на Амалфи.

*

Плажът на шампанското във Вануату

Шампейн Бийч (Плажът на шампанско) се намира на тихоокеанския остров Вануату, чието име нашумя преди няколко години, когато неговите жители бяха обявени за най-щастливите хора на планетата. С подобни плажове, как настроението на местните да не ескалира до недостижими висоти? А името на Шампейн Бийч произлиза от феномен, на който станали свидетели първите пътешественици, които го достигнали. Те видели как по време на отлив плитчините започвали да бълбукат сякаш островът плувал насред водни мехурчета. А причината е ефектът, който се получава при достигането на повърхността на газ, изпускан от вулканични скали, които се намират на океанското дъно.

Открийте още приказни плажове по света.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин