10 интересни църкви в България, които да посетите - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
10 интересни църкви в България, които да посетите
Автор: Мария Ангелова

Дълбоко религиозните ще открият в следващия списък някои от най-светите места в България. Ловците на истории ще открият легенди и загадки. Или просто интересни идеи за разходка + чист въздух.

Узунджовската църква

Това е най-голямата селска църква в България. Издигнали я преди много години върху основите на тракийско светилище, но след това я разрушили и я превърнали в джамия. Станала част от огромен, по думите на османския пътешественик Евлия Челеби „приличен на крепост“ кервансарай, чийто централен вход е все още запазен. В началото на миналия век храмът върнал първоначалното си предназначение. Това е единствената църква в България (а и в света), на чийто иконостас има надписи на глаголица).

Намира се в село Узунджово, на 8 км от Хасково.

Прочетете още за историята на Узунджовската църква.

*

Църквата в село Долен

Село Долен (на 30 км от Гоце Делчев) със сигурност е излязло от някоя книжка с картинки – със старинните си къщи и кривите си улички, по много от които едва минава кола. Тук непременно вижте старата църква - когото и да попитате в селото, ще ви упъти. Този близо 180-годишен храм има прекрасни стенописи и цветен дървен таван, каквито не можете да видите на много места. Обърнете внимание на изображенията на дявола и неговите помощници вдясно от входа.

Научете още за село Долен.

*

Червената църква край Перущица

Тази църква на по-малко от километър от Перущица не е място, където можете да запалите свещ. Но пък е място, където можете да видите как са изглеждали църквите преди повече от 1500 години. Заради червените тухли и розовия хоросан, от които е изградена, местните хора я наричат Червената църква.

Научете още за Червената църква край Перущица.

*

Църквата „Света Петка Българска“ на Рупите

Посетете тази църква не само заради енергията на мястото и образът на Ванга (за която съвсем наскоро имаше „новини“, че е била видяна в къщата, където е приемала посетители). Храмът на Рупите се различава от повечето църкви в България по своите икони, дело на художника Светлин Русев. Изображенията на тях и до днес предизвикват спорове, тъй като според Църквата са прекалено реалистични и не отговарят на каноничните изисквания.

Научете още за Рупите.

*

Скалните църкви в Маточина и Михалич

10 интересни църкви в България, които да посетите

В пограничното село Маточина има скална църква от 10-и век. В нея до средата на миналия век са се извършвали богослужения, а на платото над нея са се провеждали събори. Църквата е вкопана в скала на едно от възвишенията на Сакар планина. Дълбочината на помещението е 14 метра, а отстрани на входа ще видите следи от изсечени в скалата стъпала. При ясно време от възвишението на църквата можете да видите и минаретата на Селимие джамия в Одрин. Докато сте в Маточина, не пропускайте да се разходите и до крепостта Букелон.

За скалната църква в близкото село Михалич се слиза се по стълби до издълбана в меката варовикова скала кухина. В самия храм ще видите каменен олтар и 6-метров купол.

Прочетете още за скалните църкви в Маточина и Михалич.

*

Църквата „Свети Георги“ в село Златолист

Снимка: Светла Василева

Църквата в село Златолист е свързана с историята на пророчицата Преподобна Стойна. Хора от различни места по света се стичали при нея с молби за помощ и лечение. За църквата се вярва, че ще излекува болен, ако преспи в нея. Самата Преподобна Стойна е живяла на втория етаж на храма.

Научете още за Преподобна Стойна и църквата в Златолист.

*

Църквата „Свети Антоний“ в Мелник

За църквата „Свети Антоний“ в Мелник се говори, че лекува душевноболни. Това е единствената православна църква в България, посветена на този светец. В целия свят пък са само две, като втората е в Италия. Още с влизането си в храма ще забележите необичайните стенописи – ангели, ярки цветя, къщи с прозорци. Нарисуваните прозорци са наполовина черни - символиката е, че идваш с проблем и си тръгваш с пречистена душа.

Прочетете още за църквата „Свети Антоний“ в Мелник.

*

Църквата „Св.св. Теодор и Тирон“ в село Добърско

10 интересни църкви в България, които да посетите

На два от стенописите в черквата в село Добърско хората ще ви покажат как Христос отлита с ракета към космоса. Мнозина идват в Добърско само за да видят дали наистина има стенописи с Христос, който се е качил на ракета, други – заради красивата природа и близостта до Банско.

Научете още за църквата в Добърско.

*

Скалната църква „Света Петка“ в Трън

В скалите над главния път в град Трън има един малък параклис, който си струва да посетите, ако не в търсене на чудо и изцеление, то заради невероятната история на живялата в него българска светица Света Петка. Щом изкачите стъпалата до скалата, ще попаднете в малка пещера, пълна със светини и икони.

Прочетете историята на българската светица Света Петка и параклиса в Трън.

*

Подводният параклис „Свети Николай“ край Приморско

10 интересни църкви в България, които да посетите
Снимка: Водолазен център Посейдон ПриморскоГмурнете се до първия подводен параклис в България

Водолазен център Посейдон Приморско

Първият в България подводен параклис се появи край Приморско през лятото на 2013. За да го посетите, ще трябва да се гмурнете на около 10 м дълбочина. Покровител на този уникален храм е Свети Николай Чудотворец. С неговия лик е и едната от каменните икони, в близост, до която е монтиран и камък с кръст и свещник, в който бъдещите посетители ще могат да запалят химически пръчици, вместо свещи.

Научете още за подводния параклис край Приморско.

+ БОНУС

Църква "Света Петка" – Брезник

Църквата се намира в подножието на хълма Бърдото. Най-източната част от храма е от Средновековието, изградена XV – XVI в. Църквата има голям и много добре поддържан двор, в който са разположени десетки археологически предмети. Той се е превърнал мини археологически музей. Мястото е подходящо за спокойни разходки.

10 интересни църкви в България, които да посетите

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Росен Василев, 25.04.2014 | 18:25
Че какво му е на снимковия материал, много си е добър даже!? Казвам го като човек, занимавал се цял живот с фотография и фоторедактиране. А че Червената църква край Перущица е в такъв окаян и отчаян вид, фотографът ли е виновен?
Абонирайте се за нашия бюлетин