iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
задай въпрос!

Ще пътуваме до Швейцария /Цюрих/ и искаме да отидем и до Лихтенщайн. Защо наричат тази държава джудже и как да стигнем дотам? Интересно място ли е?

21.08.2012 | 19:02, отговорили: 4 , Семеен туризъм, Лихтенщайн, от Калинка Димитрова
0 гл.
Отговори (4)
Валери Средков , 22.08.2012 | 16:23
0 гл.
В градския музей във Вадуц има впечатляваща сбирка от френски гоблени, платна на Рубенс, Ван Дайк, Ботичели и Рембранд - князете на Лихтенщайн са били големи меценати на картини и предмети на изкуството. Много интересен е и Музеят на пощенската марка - лихтенщайнските марки се ценят от филателистите от цял свят.
Пламен Шуманов , 22.08.2012 | 14:29
0 гл.
За официален език в Лихтенщайн се смята немският, но населението говори и на свой алемански диалект. В тази страна, обаче, може да се чуе и италиански, та дори и турски език - от гастарбейтерите. Лихтенщайн се управлява от княз Ханс-Адам II.
Божидар Бинев , 22.08.2012 | 07:06
0 гл.
Столицата Вадуц има само 5300 жители. Те живеят в ниски едноетажни бели къщички с червени керемидени покриви - тънат в зеленина и цветя. Не знам какви са ви възможностите, но ако можете да си го позволите, пренощувайте в реномирания хотел ‘Real’, който има само 13 стаи. На високата скала ‘Трите сестри’ ще видите замъка, от който всъщност започва историята на града - той е построен през 9-ти век. Замъкът прилича на френските и италиански замъци , но е с готически покрив. Днес там е княжеската резиденция.
Атанаска Иванова , 21.08.2012 | 22:51
0 гл.
Като тръгнете от Цюрих на изток към швейцарската граница, ще пътувате по прекрасен магистрален път покрай южните брегове на Цюрихското езеро. Ще минете през тунелите край езерото Валензее и покрай Бад Рагаз - един от най-големите балнеокурорти на Швейцария и без дори да забележите, ще преминете на територията на Лихтенщайн - в селището Балцерс. Само по разветите черно-червени знамена ще разберете, че сте в друга държава. Лихтенщайн е наречена ‘страна-джудже’, защото може да бъде прекосена за не повече от 45 минути. Жителите са някъде към 34 000 души. Въпреки това Лихтенщайн е развита страна и се смята за най-силната индустриална държава в света. Любопитен факт е, че от двете съседни държави - Швейцария и Австрия, всеки ден идват много работници, които работят в заводите за модерни технологии, в металооработването или хранително-вкусовата промишленост. Важен икономически отрасъл в Лихтенщайн е банковото дело - големите инвестиции тук се смятат за много по-сигурни отколкото в Швейцария.
Въпроси по държави
Абонирайте се за нашия бюлетин