iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
задай въпрос!

Здравейте, интересува ме трудно ли е да се ориентира човек в лондонското метро, предстои ми пътуване, а съм зле с английския?

29.01.2013 | 20:20, отговорили: 3 , Транспорт, Великобритания, от Васил Йорданов
0 гл.
Отговори (3)
Милена Герговска , 30.01.2013 | 05:28
0 гл.
Миналата година бях за няколко дни в Лондон, аз си купих дневна карта от едно гише (има и автомати, от където можеш да си купиш билет с кредитна/дебитна карта) за 7,30 паунда ако не се лъжа, която важи за всички видове транспорт в Лондон. Лондонското метро е огромно и линиите са общо 11. Всяка линия си има собствено име и цвят - Bakerloo Line (кафява); Central Line (червена); Circle Line (жълта); District Line (зелена); Hammersmith&City Line (розова); Jubilee Line (сива); Metropolitan Line (бордо); Northern Line (черна); Piccadilly Line (тъмно синя); Victoria Line (светло синя); Waterloo&City Line (синьо-зелена). Това са подземните линии London Underground, но има и такива, които са надземни, като например East London Line, които се водят London Overground. Принципно на всеки тунел отгоре има цвета и името на линията до която води. По този начин е лесно да се ориентираш на къде трябва да тръгнеш ако си на спирка, на който се пресичат няколко различни линии на метрото. Също така преди всеки тунел има указателни табла, по които може да се ориентираш в коя посока се движи мотрисата. Ако има много хора може просто да вземеш следващата, която идва минута-две след първата.
Ванина Момчилова, 30.01.2013 | 05:06
0 гл.
Метрото на Лондон е съвършено добре организирано, с много обяснителни табели и насоки и не трябва да плаши този, който ще го ползва за пръв път. Това е начинът за много бързо придвижване от точка до точка,а за един турист времето е най-ценното нещо. Вземате си карта на метрото на входа, която е безплатна. Трябва да се застане и в правилната посока,въпреки,че е обяснено много внимателно. Гледа се крайната спирка на линията, по която ще се движите, защото това пише на влака, който идва и на табелата, която е на стената на перона. Не е сложно, но трябва да се внимава. На ескалаторите е важно да се стои вдясно, за да не се пречи на бързащите. С билетите няма проблеми - могат да се купят от гише или от автомат, приемат се карти и кеш. Като за туристи изгодна е тарифата оф пийк - избягва се сутрешната навалица и билетът е по-евтин.
Божидар Банков , 30.01.2013 | 02:27
0 гл.
Метрото е много лесно за ориентиране, но е скъпо. Всички спирки на метрото, които ползвах имаха линии които се движеха изток-запад и пероните бяха онзачени Westbound и Eastbound. Тоест ако искаш да пътуваш на запад просто търсиш перон Westbound. Това, което на мен не ми хареса като организация е, че не е означено и не съобщават от коя страна се отваря вратата на следващата спирка. В резултат често се оказваш на пътя на слизащите. Иначе влакчетата са изключително редовни и не се чакат повече от 2-3 минути.
Въпроси по държави
Абонирайте се за нашия бюлетин