iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
задай въпрос!
Здравейте, обмислям пътуване до Черна Гора, като на отиване мисля да е през Сърбия на връщане през Македония и Албания. Въпроса ми е има ли някакви такси за пътищата(тол такса или винетка) на Албания или на самата граница?Четох из разни форуми, че вземали по 10 евро на човек на влизане в Албания. Вярно ли е това?
19.01.2016 | 15:39, отговорили: 3 , Транспорт, Албания, от Валери Борисов
11 гл.
Отговори (3)
Валери Борисов, 21.01.2016 | 21:26
1 гл.
Здравейте, благодаря ви за отговорите. Има ли начин да не се минава през Тирана? Примерен маршрут Улцин-Дурас-Елбасан-Охрид. По дълъг е с 40 км. Някакви мнения за пътя? Благодаря предварително и поздрави!
Donka Minkova, 20.01.2016 | 15:33
1 гл.
Здравейте, това лято с приятели направихме пътуване през Сърбия - Хърватска - Черна гора - Албания - Косово - Македония. Тол таксите може да се плащат в евро в Сърбия имаше със сигурност. Винетки не ни искаха по-скоро беше застраховка. Първо проверете при вашия застраховател зелената карта кои държави обхваща. Оказа се че нашата не важеше за Косово и Албания. И на двете държави на границата ни сприяха, посочиха ни пункта и там си платихме. Помня, че Албанците ни набутаха с годишна, а косовците бяха по-добрички и си платихме седмична. Проверете и дали не минавате граница с Босна и Херцеговина, че и те гледат задължително зелената карта. Относно пътищата няма да имете никакъв проблем, ако навигацията ви е актуализирана 2015 г. Ние се загубихме в Албания, защото бяха затворили един стар мост над река, а по-надолу беше новият, който го нямаше в навигацията. Добрата новина е, че дори в забитите албански села все се намира някой да знае английски и да помогне. Мога да препоръчам сайтът https://www.viamichelin.com, който ни беше много полезен, когато планирахме нашето пътуване. Избирайки маршрут ви показва и къде има тол такси. Успех и задължително да посетите Котор В Черна гора, невероятен град.
Виктор Янулов, 20.01.2016 | 14:30
2 гл.
Здравейте, преди по-малко от година минавах през Албания и нямаше никакви такива такси. Влизането беше откъм Черна гора и после през Тирана и тогава Македония. Пътищата стават все по-добри, две години по-рано имаше доста дупки, но са поправили пътя от границата с Черна гора до Тирана. Движението в Тирана е малко диво, трябва да се приготвите психически, че никой не зачита правилата. След Тирана вече има пуснат тунел и магистрала / които две години по-рано ги нямаше/. Пътя е приятен и има доста красиви гледки. Такси нямаше никъде, но е възможно да са въвели по магистралата, но не съм сигурен. Давам ви съвет да спазвате ограниченията, защото от Границата до Тирана имаше няколко полицески екипа с камери и в някои от населените места има камери. В Тирана препоръчвам да намерите платен паркинг за колата, за да нямате проеблеми /цената на паркинга на който паркираме е 200леки на час/. Поздрави и приятно прекарване.
Въпроси по държави
Абонирайте се за нашия бюлетин