215 години от рождението на Колю Фичето - Дряново, България - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Tърсене по
Сеп
17
215 години от рождението на Колю Фичето
ДАТА: Oт 17 Септември 2015 до 18 Септември 2015 ЧАС: 17:30 МЯСТО:
Добави в календара
215 години от рождението на Колю Фичето

През 2015 година се навършват 215 години от рождението на дряновския майстор и ненадминат строителен гений – Никола Фичев.

Община Дряново ще отбележи годишнината на Колю Фичето на 17 и 18 септември с различни мероприятия, посветени на Първомайстора.

На 17 септември от 17.30 ч., в Исторически музей – Дряново, жителите и гостите на Дряново ще имат възможността да посетят изложба на детски рисунки, посветена на Първомайстора. Част от детските творби са създадени в рамките на рисувателния пленер, организиран от Младежката организация „МОГА“, по случай второто издание на „Колю Фичето фест“ в гр. Дряново. В 18.00 ч., отново в музея, ще започне литературно-музикалната част от вечерта „Творци от дряновския край“, с участието на дряновски поети и писатели и под музикалния съпровод на цигуларя Христофор Михайлов и акордеонистките Дарена – Светослава и Мария – Десислава Димитрови. Своеобразен завършек на програмата ще бъде прожекцията на филма „Фичето“ на режисьора Добрин Керестелиев, създаден със съдействието на Обединена Велика Ложа на България и Масонска ложа „Уста Колю Фичето".

На 18 септември от 18.30 ч., в парка до Моста на Колю Фичето ще се проведе музикално-артистична програма „Потомци на Първомайстора“. Кулминация на тазгодишното честване ще бъде светлинното 3D мапинг шоу, при каменния мост на Колю Фичето. Зрелищната интерактивна прожекция ще представи живота и творчеството на гениалния български строител и ще покаже неговия възрожденски обект през една модерна, характерна за нашето съвремие перспектива. Светлинното представление ще започне в 20.00 ч., а след финала, мостът ще остане с постоянно вечерно осветление, за да радва всички жители и гости на Дряново и да напомня за славата на своя създател.

Роден в Дряново през 1800 година, Колю Фичето е определен за Първомайстор, изразител и символ на българското Възраждане. Неговият строителен талант оформя окончателно чертите и определя перспективата на българския стил в архитектурата.

Община Дряново отбелязва годишните от неговото рождение с мащабни национални кампании и чествания. Основен дарител и радетел за съхраняване обектите на Първомайстора и популяризиране на културно-историческото наследство е Камарата на строителите в България.

Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин