8 сезона любов - София, България - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Tърсене по
Фев
14
8 сезона любов
ДАТА: 14 Февруари 2020 ЧАС: 19:00 МЯСТО:
Добави в календара
8 сезона любов

"8 сезона любов" от Кварто и Георги Андреев - премиера


14 февруари 2020 в Зала "България", 19,00 ч.   


Антонио Вивалди - "Четирите сезона"


Георги Андреев - "Сезони и ритуали от България" (премиера)


Солист: Иван Пенчев (цигулка)


„И ето, пак пристига пролетта! Жужат пчелици, птици са запяли.


Потоци ромолят, цъфтят цветя. Зефир полъхва, с топъл дъх ги гали.“


Как би звучала поезията с музика? Това са стиховете, по които Вивалди пише своите „Годишни времена“ – цикъл от четири „кончерти гроси“, който отдавна е сред най-обичаните произведения за всички времена.


През годините има стотици различни концепции в изпълненията на тази барокова творба, но сега българските музиканти от Кварто подготвят едно събитие, което несъмнено ще остане в световната музикална история – „8 сезона любов“ със сезоните на Антонио Вивалди и българските сезони на Георги Андреев. На 14ти февруари в Зала България ще бъдете обгърнати с любов от музика - любов към живота, към природата, към красотата.


"Сезони и ритуали" - поредният шедьовър на композира Георги Андреев, е четиричастен концерт за цигулка, струнни и чембало, инспириран от "Годишните времена" на Антонио Вивалди, има подобна "кончерто гросо" структура, но е изградено върху български интонации, метроритмики и характерни ладове. Всяка част е свързана с конкретен ритуал или дейност, която се извършва в конкретния годишен сезон, пряко свързан с българските традиции. Има и целенасочени препратки към стила и звуковата характеристика на Вивалди, но всичко е пречупено през творческата призма на композитора и дълбоко свързано с българския фолклор.


Това произведение, написано специално за цигуларя Иван Пенчев и Кварто-музикантите, ще прозвучи за първи път на 14 февруари 2020 в Зала България веднага след любимите на всички "Сезони" на Вивалди.


Програма:


Антонио Вивалди


"Пролет" - "Лято"  - "Есен" - "Зима"


Георги Андреев - "Игнажден" - "Цветница" - "Жътва" - "Гроздобер"


Евгений Николов – цигулка  Стефан Врачев – чембало

Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин