Ахтопол
Какво трябва да видите и направите в Ахтопол

Насладете се на най-топлите и плитки води по българското Черноморие и обширна плажна ивица, покрита със ситен пясък. Централният плаж е в северната част на града на няколко минути пеш от центъра на Ахтопол. На плажа има водна пързалка, шезлонги, джетове, водни колела. Можете да си подарите и разходка с лодка в морето. Наоколо има ресторанти, където можете да опитате вкусни ястия от прясна риба или да пийнете студен коктейл в някой бар, а вечерта танцувайте в плажната дискотека.

Макар че днес от крепостта Агатопол са запазени само части, нищо не може да ви попречи да почувствате миналото като оставите на въображението си да довърши картината. На югозападната страна се е намирала главната порта на крепостта с две бойни кули високи 12-14 метра. Крепостната стена на града е строена от траки, гърци, римляни, а по-късно и от българи и византийци. Изградена е от големи камъни, споени с хоросан и кирпич.

Църквата Възнесение Господне е разположена в непосредствена близост до морето. Сградата й е с дебели каменни стени и е вкопана отчасти в земята. Построена е през 1776 г.  Интересно е, че тази църква има само два прозореца, както и четири отвора на тавана, откъдето влиза светлина. Вътре можете да видите красиви стенописи.

Днес от този манастира Свети Яни не е останало почти нищо. Не се знае кога точно е бил основан, но се счита, че датира от XII век. Има сведения, че през първите десетилетия на XX век е бил обитаван от няколко монахини. След 1944 г. манастирът е унищожен, а на мястото му е издигнато военно поделение.

Днес поделението пустее, обрасло с трева, а от манастира има няколко камъка.

Искате ли да разберете кой е най-старият предмет, съхраняван в Археологическия музей на Ахтопол? Това е малка каменна брадвичка  от 5000 години пр. Хр. В музея ще видите и керамика от около 3500 г. пр. Хр., каменни котви с различна големина, бронзови оръдия, монети, както и накити с позлата от XVII в., ориенталска керамика от XV-XVII в.

Позволете си да усетите вкуса на лятото. Най-добрият начин да го направите е в някой от местните ресторанти, където ще си оближете пръстите, защото майстор готвачите ще ви приготвят току-що уловена риба по най-добрите български или световни рецепти.