Варна
Какво трябва да видите и направите в Варна

Южният плаж е с най-широка пясъчна ивица. Тук можете да се отпуснете на надуваеми столове и шезлонги под чадърите и да отпиете от любимия си коктейл, а ако не ви се мързелува, поиграйте плажен волейбол и футбол. Купонът ви очаква на плаж Алея първа, известен с многото си заведения и дискотеки. В близост до него е Централният плаж. Ако искате усамотение, плажът Паша дере е близо до града, а „Кабакум” е по-оживен. Ситен пясък и чиста морска вода само на 15 минути от Варна.

 

По всички варненски плажове има голямо разнообразие от водни спортове. Изберете измежду водни ски, сърф, яхтинг, подводен риболив и скачайте смело във водата. Можете и да наемете джетове, водно колело или делта планер. Приключенията ви очакват!

 

Тук ще видите единствената в Европа находка на зъби от праисторическия слон Протананкус, който досега е откриван само в Азия и Африка, останки от хоботни бозайници, населявали крайбрежието ни, както и уникалните за България фосилни зъби от праисторически слон Продинотериум баварикум. А ботаническата експозиция ще ви информира за всички типове растителност по българското черноморско крайбрежие, както и за морските водорасли. Намира се в Морската градина.

 

Местността Фичоза е вълшебна комбинация от дълга пясъчна ивица и гъста гора. Насладете се на слънчевите лъчи, а после си устройте пикник под сенките на дърветата. А какво ще кажете за песни и танци около лагерен огън в нощта? Ако не желаете сами да си приготвяте вечерята, единственият ресторант в района предлага голямо разнообразие от вкусни морски деликатеси. Това приказно място се намира на 17 км от Варна по пътя за Бургас.

 

Цаца, пържени картофки и студена бира с приятели в някое от безбройните заведения. Това е най-добрият начин да се насладите на Варна. Тук са едни от най-добрите рибни ресторанти. Разположени по морския бряг, те предлагат красиви гледки, изискана атмосфера и морска кухня с разнообразни пресни и вкусни деликатеси.

 

Насладете се на цветни алеи, красива и многообразна естествена растителност, морски полъх, паметници на български исторически личности, родни и чужди поети и писатели. Морската градина е един от символите на Варна. Красотата й се разпростира по цялата крайбрежна алея. Внушителният й централен вход, оформен с колони, е построен през 1939 г. по проект на тогавашния главен архитект Георги Попов.

В Морската градина се намират Летният театър, Природонаучният музей, терариумът и зоопаркът

 

Летният театър се намира в централната част на Морската градина. Тук се провеждат концерти, рецитали, международни и национални културни събития. В летните нощи не пропускайте да се насладите на световноизвестния балетен конкурс и на „Варненско лято”.

Варненският делфинариум е единственият на Балканския полуостров. Тук ще се докоснете до ангелските създания на морето – делфините. Насладете се на невероятното им шоу, в което изпълняват двойни салта, троен аксел и огласят залата с вълшебни звуци. А в сладкарницата към делфинариума можете да ги наблюдавате през вградените панорамни стъкла. Допълнителна информация ще намерите тук.

 

Военноморският музей разполага с над 100 000 експоната, включващи и произведения на изобразителното и музикалното изкуство, посветени на морето и корабоплаването. Ще видите предмети и документи от историята на военния и търговския флот от 1878 г. до наши дни, стари корабни оръдия, стария фар на Варненското пристанище и кораба-музей „Дръзки”, участвал в няколко войни. В двора на музея е и яхтата „Кор Кароли”, с която се е осъществила първата българска ветроходна обиколка на Земята. Допълнителна информация за музея тук.

В 32-те зали на Регионалния исторически и археологически музей са изложени експозиции от праисторията, Античността, Средновековието. Тук се съхранява и най-старото злато в света! Изработено е 4600-4400 г.пр.Хр. Уникалното съкровище е намерено през 1972 г. край Варна и се състои от ковани и отляти накити и гривни. Ще ги разгледате, нали? Допълнителна информация можете да намерите тук.

 

Планетариумът във Варна е най-големият и най-модерният на Балканския полуостров. Преживейте пътуване в открития космос! Ще бъдете по-близо до Слънцето, звездите и планетите, или поне така ще ви се струва, когато започне панорамната демонстрация в залата с диаметър 18 м. Прожекциите са върху полусферичен екран, на който е проектирано звездното небе. Проекторите имитират астрономически явления като лунни и слънчеви затъмнения, комети, метеори и др. Няма да ги пропуснете, нали? Допълнителна информация можете да откриете тук.

Най-голямата римска баня на Балканите и най-голямата обществена антична сграда, откривана в България. Датира от II век. Простирала се е на повече от 7000 кв. м площ. Стените са доста дебели, строени по специфична технология, редуваща каменен зид и няколко реда плътни глинени тухли. Огромни каменни блокове оформят вътрешните стълби и сводовете на вратите, а на места личат фрагменти от великолепни мозайки. Намира се близо до пристанището на Варна.

 

Катедралата Св. Успение Богородично е един от символите на града. Първият камък за бъдещия храм полага княз Александър І Батенберг през 1880 г. Първата копка е извършена със специално изработени сребърни кирка и лопата. Строежът е завършен през 1885 г. Изграден е по модел на Петерхофския храм в Санкт Петербург. Покривната част и кубетата са облицовани с медна ламарина, а храмовите икони са изработени по поръчка в майсторска работилница в Русия. Катедралата е разположена в центъра на Варна.

 

Етнографският музей представя културата и бита на варненското население от втората половина на XIX и началото на XX век. Помещава се в автентична възрожденска къща. Ще видите съдове за съхраняване на зърно и за приготвяне на хляб, носии от варненския край, както и обредно облекло за Коледа, Петльовден и Лазаровден. Ще научите за занаятите бъчварство, медникарство, кожухарство, абаджийство и за поминъците на населението: земеделие, животновъдство, пчеларство, риболов, лозарство.

 

Намира се в Морската градина и съществува от 1961 г. Тук ще видите над 70 вида животни. Маймуни, кенгуру, камили, кафяви мечки, лопатари, сърни, пеликани, както и единствената в България двойка черни лебеди. Зоопаркът е и спасителен център за лекуване на животни, които след като се възстановят, биват върнати в природата.

Още за зоопарка можете да научите тук.

 

Варненският аквариум е построен през 1912 г. по идея на цар Фердинанд. Вътре ще видите сладководни и морски обитатели в естествената им среда, препарирани представители от Световния океан и много рапани, миди, водорасли, микроорганизми. Тук има и библиотека с над 30 000 специализирани книги за морска биология, океанография, ихтиология, рибарство, както и уникални стари книги и карти от XIX век. Допълнителна информация за аквариума можете да откриете тук.

 

Аладжа манастир е разположен в отвесен скален масив, висок 40 м. Поради трудния достъп, тук са отлично съхранени средновековните стенописи. Наречен е "аладжа" по времето на османско владичество и означава „пъстър”. Скалната обител е на две равнища с църква, монашески килии, кухня с трапезария, крипта и естествена голяма скална ниша с малък параклис на второто ниво. Манастирът е на 18 км от Варна.

 

Работно време от май до октомври - от 9 до 22 часа (без почивен ден). От 1 ноември до 30 април - 9-16 часа. Входът е 5 лв.

Наричат ги още каменна гора. Представляват каменни колони с височина от 5 до 7 м, които изглеждат като побити в пясъка и оттам идва името им. Възникнали са преди 50 милиона години! Те са уникални не само за България, но и за Европа. Намират се на 18 км западно от града.

 

От двете страни на централния булевард „Княз Борис I” ще намерите магазини за дрехи, обувки, чанти, сувенири. Всичко, от което се нуждаете или не се нуждаете ще откриете в моловете на града: Мол Варна (www.mallvarna.com);  Гранд мол Варна (www.grandmall-varna.com) и Мол Варна тауърс (www.varnatowers.com), който е съчетание от магазини, заведения, зони за забавления, релакс и работни офиси.

 

Щом слънцето залезе, изгряват нощните приключения. Дискотеките и клубовете в града са с разнообразна музика и със сигурност ще откриете своя стил: хаус, латино, поп фолк, R&B и каквото още се сетите. Танцувайте до сутринта в плажните дискотеки на Алея първа и плаж „Рапонги”! Клубовете и пиано баровете с жива музика в центъра също няма да ви разочароват.