Казанлък
Какво трябва да видите и направите в Казанлък

Храмът в могилата Голяма Косматка е открит през 2004 г. Могилата е насипана в началото на V в. пр.Хр. Храмът е изграден по-късно - с представителна фасада и три помещения. В продължение на век траките са използвали храма за орфически мистерии. Влизането на непосветени е било ограничено чрез система от резета от вътрешната страна на мраморна врата с две крила. На източното крило на вратата е изобразен бог Хелиос (слънце), а на западната - Горгона Медуза.

Около III в. пр.Хр. в могилата е погребан тракийски аристократ, вероятно царят на одрисите Севт III. След това могилата е засипана.

Голямата Косматка се намира на около 1 км от град Шипка. Работно време: 9:00-17:30 часа, без почивен ден.

Родният дом на художника проф. Ненко Балкански е превърнат в изложбена зала на част от богатото му творчество. В три стаи ще можете да видите платна, свързани с дома и семейството, а на приземния етаж - 38 графики и рисунки. Родната къща-експозиция на проф. Ненко Балкански е филиал на Художествената галерия в Казанлък.

Вход: 2 лв. (за деца - 1 лв.). Работно време: 9:30 - 17:00 часа (за посещение през почивни дни трябва да направите предварителна заявка на тел. 0431/63762)

Входът на къщата се намира при стълбите за Казанлъшката гробница.

Снимки и автентични предмети представят развитието на розопроизводството: от пренасянето на маслодайната роза в България отпреди повече от 300 години до съвременността. Тук се съхраняват над 15 000 експоната: оригинални казани и инструменти за производство на розово масло, шишета за съхранение и внушителен 800-литров меден казан. В двора на музея можете да наблюдавате технологичния процес във възстановената малка розоварна и да опитате сладко от рози.

Актуална информация ще откриете тук.

Празникът на розата е красив и ароматен като царицата на цветята. Провежда се всяка година в първата събота и неделя на юни, когато е време за розобер. Организира се конкурсът „Царица на розите”, в който участват момичета от града, завършващи средното си образование. Рано сутринта на следващия ден, под звуците на фолклорна музика, те влизат в розовите градини, а избраната за „царица” поздравява гостите и ги кани да берат цветя от нейното царство.

Оригиналът на Казанлъшката тракийска гробница е запечатан и е построено нейно копие. Датира от края на IV и началото на III в. пр. н. е. Тя е единствената досега открита куполна гробница от елинистичната епоха, украсена толкова богато. Стенописите в гробната камера и коридора изобразяват живота на погребания тракийски владетел. Характерно е, че всички хора и животни са нарисувани с неестествено дълги крака и малки глави. Намира се в парк Тюлбето край Казанлък. Работи без почивен ден.

Актуална информация можете да намерите тук.

Мегалитът над село Бузовград представлява скална група, в която е изсечен отвор с височина 1,8 м. Отворът е така изчислен, че слънцето да "попада" в него при залез. Смята се, че е използван още от предтракийските племена, а след това е наследен от траките. До мегалита можете да стигнете както пеша по специално изградената екопътека, така и с автомобил. Има указателни табели от центъра на село Бузовград до мегалитния паметник. Бузовград се намира на 4-5 км от Казанлък.

Историческият музей Искра е един от най-старите исторически музеи в България с над 70 000 експоната. В него ще научите за историята на казанлъшкия край. Тук ще видите традиционни български носии и шевици, ръчно изработени керамични съдове, накити, златни, бронзови и сребърни предмети, намерени в разкопките на тракийски храмове и гробници, а също и огнестрелни оръжия.

Актуално работно време и цени на билетите ще намерите тук.

Палатата на физиката е рай за всички любители на техниката и физиката, но дори да не сте такива, не бързайте да го задрасквате от списъка си с интересни обекти в Казанлък. Освен разделите за електростатика, топлинни явления, оптика, звук, статика, има и "Забавна физика". Палатата е единствена по рода си на целия Балкански полуостров. Разполага с демонстрационен кабинет, където (след предварителна заявка), ще ви демонстрират основни закони на физиката, закони и явления.

За информация тел. 0431/65006

Етнографският комплекс "Кулата" се намира в най-стария казанлъшки квартал „Кулата”. Тук ще ви посрещнат с гюлова ракия. Ще видите някои от типичните занаяти за Казанлък, представени от майстори-занаятчии: бакърджии, златари, розопроизводители. В двете реставрирани къщи от XIX век ще разгледате запазените и подредени характерни стаи с мебели, покривки, съдове и украса. Едната от къщите е принадлежала на заможни за времето си розопроизводители. 

Художествената галерия се намира в сградата на историческия музей "Искра". В залите й могат да бъдат разгледани творби на местни художници, колекция от икони от XVII-XX век и възрожденски гравюри.

Актуална информация за работно време и цени ще намерите тук.

Добре дошли в къща-експозиция “Акад. Дечко Узунов” - родната къща на големия български художник академик Дечко Узунов! В стаите й са подредени произведения от различни негови творчески периоди, а в приземния етаж са изложени творби на други известни художници. Къщата се намира в близост до казанлъшката гробница.

Актуална информация за цени и работно време ще намерите тук.

В литературно-художествения музеен комплекс "Чудомир" е показана експозиция от документи за Димитър Чорбаджийски-Чудомир, както и картинна галерия, представяща неговото творчество. Тук всяка година от 25 март, рождения ден на писателя, до 1 април, деня на хумора и шегата, се провеждат Чудомирови празници, които включват културни прояви и конкурси от всички сфери на изкуството.

Актуална информация за цени и работно време ще откриете тук.

Църквата "Св. Йоан Предтеча" е най-големият православен храм в Казанлък. Иконите му са изработени от майстори от Трявна. По време на Руско-турската война е бил превърнат в хамбар и след Освобождението е възстановен. Построена е нова камбанария и почти изцяло наново е изографисан от Стефан Иванов, Никола Маринов и Дечко Узунов. 

Щом сте в Казанлък, непременно трябва да опитате характерната за Казнлъшкия край ракия, която се приготвя, естествено, от рози. Има силен аромат и характерен вкус. Наздраве!

Във всички магазини в Казанлък ще намерите розова вода, чисто розово масло, както и козметични продукти и парфюми, в които то се съдържа. В центъра на града има магазини за дрехи, обувки, хранителни стоки, сувенири.

В Казанлък нощният живот е съсредоточен в многобройните механи и ресторанти, където се предлагат вкусни български ястия. В центъра на града има и барове и кафенета. В някои от хотелите има дискотеки, където да танцувате на воля.