Несебър
Какво трябва да видите и направите в Несебър

Най-добре запазени части от крепостната стена на Стария Несебър се издигат край пристанището, при градската врата. Изградена е от камък, тухли и хоросан. Непрестанното действие на морските вълни и пропадането на пластовете в някои части на бреговете, както и нападенията, на които Несебър е бил подложен, са унищожили голяма част от тази укрепителна система. 

Пренаселени, но красиви, със ситен, златист пясък и чиста водата. Морето е плитко, което го прави безопасно за децата и гарантира вашето спокойствие. В Стария град има малък плаж. Южният плаж е в новата част на Несебър, намира се в близост до Слънчев бряг, и е дълъг, но тесен. Северният плаж, от другата страна на провлака, е по-голям, но също доста оживен. По-голямата част е платена, с чадъри и шезлонги, но има и свободна зона, която е по-малка. Покрай плажа има много заведения, предлагащи сандвичи, палачинки, скара, както и свежи коктейли и сладолед. Има и различни атракциони за забавление, а плажният волейбол е задължителна част от слънчевото ви приключение. 

Вятърните мелници са символ на Несебър. Едната се намира преди началото на провлака, водещ към Несебър, а другата е на самия провлак и няма как да не я забележите като влизате в града. И двете са изцяло реставрирани, а от третата са останали руини. Тя се намира на северния бряг, в близост до храма "Св. Богородица Елеуса". Можете да видите запазените воденични камъни, както и части от механизма, задвижвал мелниците. 

Не пропускайте да се насладите на театрална постановка или концерт под звездите в неповторима атмосфера. Тук през летните месеци се провеждат конкурси, посветени на различните изкуства. Музика, танци и прекрасно настроение.

Ще видите интересната изложба “Носии и тъкани от Бургаска област”. Музеят се помещава в къщата на Москояни, която е с типична  архитектура за Черноморието от късния период на Възраждането. Жилищният етаж е с високи и много на брой прозорци с изглед към морето. Петте стаи на етажа са разположени около салон с дърворезбован таван, а северните стаи, използвани главно през зимата, са с големи камини.

Допълнителна информация за работно време и входни такси ще намерите тук.

Почувствайте Стария Несебър! Насладете се на уникална атмосфера, живописни калдъръмени улички с типични черноморски къщи, древни руини на църкви, останки от Античността сред красотата на скалистия бряг и синьото море. Очарованието на Несебър е ярко и през нощта, когато различните обекти са романтично осветени, а във водата трептят многоцветни светлинки.

В Несебър над 100 са реставрирани изцяло. Много къщи ще видите по улица “Цар Иван Александър”, около Старата митрополия и около църквата “Св. Архангели Михаил и Гавраил”. Сред тях се открояват Наковата къща с красиво изработени стрехи и корнизи, и Вардалиевата – единствената триетажна къща сред двуетажните несебърски къщи, с черноморска архитектура. Приземните им етажи са със стени от камък и кал и там са съхранявали бъчвите с вино, рибарските мрежи и принадлежности. 

Безброй артефакти от антична Месембрия и средновековен Несебър можете да разгледате в Археологическия музей в Несебър. Експозицията обхваща фоайе, в което е изложена дипломата на ЮНЕСКО от вписването през 1983 г. на старата част на града в световното културно наследство, а в четирите зали има богати експозиции на находки от различни векове, ще видите и сребърно съкровище от монети-тетрадрахми. Допълнителна информация ще намерите тук.

Старата Митрополия (църквата Св. София) датира от V век и се намира в центъра на Стария Несебър. Изградена е от камък и тухли, а подът й е бил покрит с красиви мозайки. Тази църква е почти цяла, дължината й е около 25 м, а ширината 22 м. В средата на XIII век била ограбена от венецианската флота, която отнесла съхраняваните тук мощи на св. Теодор, св. апостол Андрей, св. Сист и ръката на св. Вартоломей. Те били пренесени във Венеция в църквата Св. Салвадор, където са и до днес. 

В подовата настилка на Новата митрополия (църквата Св. Стефан) са използвани стари елински надгробни плочи и ако се загледате, тук-там ще забележите оформените в камъка лица на покойниците. Пред олтара за стъпало има мраморен корниз с богата релефна украса. Църквата е построена през XI в. и първоначално е била посветена на Богородица. Затова и тематично стенописите са свързани с нейния живот. Изобразени са над 1000 фигури в 258 композиции. Допълнителна информация ще откриете тук.

За храма Св. Богородица Елеуса се предполага, че е най-старата несебърска църква. Намира се на морския бряг в северната част на полуострова и датира от V в. От гръцки език „елеуса” означава умиление. Била е разположена върху свлачище и затова днес са запазени само основите й, а сградата е частично реставрирана.

При управлението на византийския император Юстиниан I Велики през V-VI век в Несебър са били построени бани (терми). Те са запазени отчасти и се намират в близост до църквата "Св. Иван". Проучени са около 2/3 от тяхната площ, а останалата част, за съжаление, остава под новите постройки. 

Тук няма големи молове или търговски центрове, но малките магазинчета са разпръснати по уличките на града. Можете да избирате от разнообразни сувенири, сребърни бижута, ръчно изработени дантелени покривки, както и изделия от прочутата българска роза. В Несебър има много арт магазини, предлагащи уникални картини с морски пейзажи и ръчно изработени произведения на изкуството от дърво, керамика и стъкло.

В Несебър няма да скучаете нито през деня, нито през нощта. Дискотеки, клубове по плажната алея и на самия плаж, казина, барове, разнообразна музика и танци до зори - забавлението е постоянно. Така че изберете заведение по ваш вкус и се забавлявайте на пълни обороти!