Созопол
Какво трябва да видите и направите в Созопол

Плаж Харманите се намира в новата част на Созопол. Плажът е голям на ширина и дължина. По цялата плажна ивица има чадъри и шезлонги, които можете да наемете. Пясъкът е чист и ситен, а морската вода е топла и прозрачна. Отдайте се на слънцето!

 

Плаж Каваците е на 3 км южно от Созопол. Плажната ивица е много добра, дълга и широка, с фин златист пясък. В крайните части на плажа има морски скали, подходящи за подводно плуване. Тук се намира резерватът Пясъчна лилия.

 

Бъдете активни под слънчевите лъчи! Можете да карате водни колела, джет или водни ски, а ако искате наистина да покачите адреналина си, не се колебайте да покарате сърф. Созопол предлага и възможност за подводен риболов. Изберете си спорт и скачайте смело във водата.

 

Позволете си да усетите вкуса на лятото. Най-добрият начин да го направите е в някой от местните ресторанти, където ще си оближете пръстите, защото майстор готвачите ще ви приготвят току-що уловена риба и морски дарове по най-добрите български и световни рецепти. Ммм, не е за пропускане, нали?

 

Старият град на Созопол е град-музей. Запазени са около 180 къщи от ХVІІІ-ХІХ век, изградени от камък и дърво в така наречения черноморски архитектурен стил. Ще видите “Къщата на Мариета Стефанова”, “Къщата на Тодор Загоров”, “Къщата на Куртиди”, „Тракийски хан”, както и запазени фрагменти от крепостната стена и кулите на Созопол, достигащи височина 3-4 метра.

 

Най-близо до селището е разположен плоският некропол, който заема района на пристанището. Днес по-известните некрополи на антична Аполония Понтика са тези в Морската градина и местностите “Харманите”, “Буджака” и “Калфата”.

 

Разходката по старата крепостна стена, открита случайно при поставянето на основите на нова къща, е задължителна част от престоя ви в Созопол. Тук ще видите останки от зърнохранилище и античен кладенец, а на кулите непрекъснато са стояли стражи.

 

В залите на Археологическия музей можете да видите както древни археологически експонати от периода 5000 г. пр. Хр. - ХVІІ век, така и предмети на християнското изкуство от ХVІІ – ХІХ век. Музеят се помещава в сграда, дарена от Светия Синод. Тук се съхранява най-голямата в България колекция от рисувана антична керамика от края на VI - II в. пр. Хр.

 

Всяка година от 1984 г. насам в началото на септември хората на изкуството – художници, писатели, музиканти, поети, актьори и архитекти, се събират сред вдъхновяващата красотата на града и представят своите творби на Празници на изкуствата „Аполония. Изберете вашето изкуство и вижте най-новото от него тук. 

 

В Художествената галерия ще видите 287 картини и около 40 скулптури от наши и чужди автори, изработени от бронз, мрамор, гранит и други материали. Галерията се помещава в сградата на Старото училище, което само по себе си е паметник на културата.

 

Подарете си прекрасна разходка с лодка до остров Свети Иван и се насладете на красивата му природа. Тук живеят  над 70 вида птици. Ще видите най-голямата колония на сребриста чайка в България. Запазени са архитектурни и исторически паметници, а по време на руско-турската война от 1828-1829 г. на територията му е функционирала руска полева болница. Св. Иван е най-големият от петте острова по нашето Черноморие с площ 660 дка. Обявен е за защитена територия и се намира само на около 1 км от Стария Созопол.

 

Нос Агалина е едно красиво място, което ще ви плени с интересните си скални образувания, специфична крайморска растителност и животински свят. Площта на Агалина е 31 хектара. Намира се край Созопол.

Подарете си това красиво изживяване. Всеки ден се организират разходки с лодка. Природният резерват Ропотамо е един приказен свят от лонгозни гори, пясъчни дюни и блатни цветя. Тук има редки растителни и животински видове. Ще видите водни лилии, морски пелин, много видове птици, както и скалният феномен “Лъвска глава”.

 

Резерват Аркутино е екзотично блато–лагуна, където ще видите тръстика, папур и водни лилии. Буйната растителност е царство за водни чапли, лебеди и безброй още водни птици. Насладете се на непокътнатата природна красота.

 

Тук е най-голямото находище в България на пясъчна лилия – "царицата на пясъците". Това рядко растение цъфти през юли и август със силно ухаещи бели цветове. Известно е още с името "пясъчен крем" и "пясъчна фея".

 

Дискотеки по плажната алея и на самия плаж, барове, разнообразна музика и танци до зори - купонът е постоянен. Така че изберете заведение по ваш вкус и се забавлявайте на пълни обороти!