Каварна
Какво трябва да видите и направите в Каварна

Централният плаж се намира на 2 км от Каварна и е много малък. Не е пренаселен и спокойно можете да се разположите, но имайте предвид, че чадъри и шезлонги не се предлагат. След плажната ивица ще забележите рибарско селце с къщички и много лодки. А след него е нос Чиракман.

Болата е малък красив залив, намиращ се близо до нос Калиакра. Има малко пристанище, където ще видите лодки и яхти. Болата е единственият пясъчен плаж в района на нос Калиакра и е резерват със защитена растителност. В залива се срещат много видове риби. 

През 2013 г. Болата ще стане официално член на клуба "Най-красиви заливи в света", след като година по-рано включването му в клуба е официално оповестено.

Нос Чиракман се намира на 3 км южно от града. През I век пр. Хр. силно земетресение разцепва носа и голяма част от него потъва в морето. През IV в. е изградена крепостна стена за защита от многобройните варварски нападения. Тази стена днес е реставрирана и можете да я разгледате. От същото време датира и базиликата, разкрита в резултат на археологически проучвания.

Нос Калиакра е вдаден 2 км навътре в морето и е природен и археологически резерват. Ако се загледате в далечината сред вълните, можете да зърнете подскачащи делфини. Тук гнезди аристотеловият корморан. През IV в. пр. Хр. на това място се развива селището Тиризис, по името на местното тракийско племе тиризи. Запазени са много архитектурни останки от крепостни стени, средновековни църкви, водопровод, гробница.

Археологически резерват Яйлата представлява терасовидно свлачище. В отвесните скали има много водни пещери: Тюленовата, Синята, Гълъбовата, чиито основи са на 8 км под морското равнище. В тях живеят пещерни гълъби, прилепи, безгръбначни животни, а в морските води има калкан, лефер, кефал, морска котка. Яйлата е недостъпна от всички страни, с изключение на няколко труднопроходими пътечки между скалите, и е запазила своята дива прелест. Тук ще видите пещерно селище от над 100 пещери от V хилядолетие пр. н. е., а от Античността са запазени светилище, жертвени камъни, винарни, четири некропола от скални гробници, както и крепост от V-VI век. Яйлата се намира между нос Шабла и нос Калиакра, на 2 км южно от Камен бряг.

Позволете си да усетите вкуса на лятото. Най-добрият начин да го направите е в някой от местните ресторанти, където ще си оближете пръстите, защото майстор готвачите ще ви приготвят току-що уловена риба по най-добрите български или световни рецепти. 

Ако искате да хапнете пресни и вкусни миди, мидена ферма Дълбока е може би най-доброто място в България. Намира се край нос Калиакра в един залив, обграден от много стръмни скали. В непосредствена близост до морето, на самия бряг, фермата има ресторант, където се приготвят разнообразни мидени специалитети и то на много достъпни цени.

Фестивалът Каварна рок фест (Kavarna Rock Fest) превръща малко градче като Каварна в рокстолица на Балканите. Всяка година в рамките на 3 дни през юли или август няколко музикални сцени радват почитателите на рока с незабравими срещи с групи от световен мащаб като Manowar, Saxon, Scorpions, Whitesnake и др., а също и музикални величия като Били Айдъл, Таря Турунен, Филип Киркоров. Разберете дали ще чуете своите идоли това лято в Каварна тук. Вижте още събития в Каварна тук.

Ако сте любители на морската храна, изберете Каварна в началото на септември, защото всяка година по това време в специални шатри в центъра на града майстори готвачи демонстрират своите умения в приготвянето на морски специалитети на Рибния и миден фестивал. А най-популярните български, а понякога и световни групи и изпълнители се грижат за настроението на гостите. Вкусни деликатеси и хубава музика на живо сред красотата на морето - какво повече да иска човек!

В Градския музей е събрана хилядолетната история на Каварна от древни времена до наши дни. Ще видите макет на праисторическо пещерно селище, сечива, оръжия, предмети от бита, както и пушки и пистолети от освободителните войни, а също и облекла, накити, битови тъкани, характерни за Каварна.

Етнографският музей се помещава в красива стара къща от края на XIX век, принадлежала на богато семейство. Около къщата има приятна цветна градина. Вътре ще научите много за бита и културата на основните групи, населяващи района. Изложени са различни предмети от ежедневието, аксесоари, съдове, мебели. Интериорните помещения са характерни за добруджанската къща.

Добруджа и морето е експозиция, в която ще видите каменни котви, амфори, керамични съдове, уникален полиметален свитък, който е бил средство за размяна преди появата на монетите, монети от различни епохи, тракийско златно съкровище и цветни карти от античността и средновековието. Всичко това се намира в реставрираната турска баня (хамам) от началото на XV век. Това е масивна куполна баня, изградена от камък. Намира се на около половин километър от центъра на града.