Царево
Какво трябва да видите и направите в Царево

Плажът Нестинарка е до квартал Василико. Спокоен е, а водата е кристално чиста. Добре е да сте с кола, защото от Василико до центъра на Царево, където са повечето заведения, има доста разстояние. 

Плажът Арапя, или къмпинг Арапя, се намира в живописен залив на 2 км от града в посока Лозенец. Пясъкът е ситен, а морската вода - чиста. Има достатъчно ресторанти, кръчми, бунгала, както и специално пространство за палатки и каравани. Тук можете да практикувате сърфинг, гмуркане, риболов.

Кораб Горянин е открит музей, в който можете да видите отблизо най-големия дървен кораб, строен някога в България. Останки от „Горянин”, който е и първият дървен кораб, построен в корабостроителницата в Царево, са изложени под модерен купол в центъра на града. Построен през 1947 г., „Горянин” е имал и други имена –  „Патриот” и „Вапцаров” – и е бил използван за пренос на товари, а по-късно и като учебен кораб. Представа за цялостния му вид ще добиете от снимките и макета, пазен в стъклена кутия тук.

Морската градина се намира в края на града, на самия бряг на морето. Разходете се сред цветни алеи, многогодишни борови дървета и свеж морски бриз. От терасата със стълби, водещи до скалите долу, се разкрива невероятна гледка към морето. Понякога може да забележите скачащи над вълните делфини. За децата в градината има пързалки, люлки и кътове с пясък, а през лятото мястото се превръща в малък лунапарк.

Храмът Успение Богородично се извисява гордо над морето. Изграден от камък през 1825 г., той е възстановен и отново действащ от 1999 г. На мястото му е имало още по-стара църква. За това свидетелстват някои от иконите, които са по-малки и си личи, че са приспособени за иконостаса на настоящата църква. Тук се съхранява икона на патрона на моряците и рибарите – Свети Никола, от далечната 1805 г., както и икона на Йоан Кръстител. Районът наоколо е обявен за исторически резерват.

Танц с боси крака върху тлееща жарава - станете свидетели на това тайнство само на 18 км от Царево, в село Българи. Тук все още на 3 срещу 4 юни, в нощта на Св. Св. Константин и Елена, се изпълнява българският народен обичай нестинарски танци. Можете да се престрашите и да пробвате, но знайте, че това не е за всеки.

Фестивалът на рибата се провежда за първи път през 2011 г., но обещава да се превърне в ежегодна традиция и запазена марка на града. Ще се забавлявате с кулинарно шоу и състезание, в което ще премерите сили със стари рибари в приготвянето на риба и рибни ястия по традиционни рецепти. А накрая ще си хапнете от приготвените специалитети. Добър апетит! 

През месец август в Царево се провежда пчеларско изложение, на което се представят всички видове пчелни продукти. Производството на манов мед е традиционно за региона на Странджа планина. Изберете си голям буркан с този мед, защото той е изключително полезен за здравето. 

Старите рибари са майстори в приготвянето на това типично за Царево мезе. Паламудът се яде суров след като се направят няколко процедури: почиства се, като опашката задължително се оставя. След това рибата се потапя в солен разтвор от морска сол за пет-шест дни. После се окача за опашката да съхне на проветриво място, от където идва и името му, като вътрешната част се маже с оцет. Консумира се с ракия или друго любимо питие.

Вижте и рецепта за приготвяне на паламуда тук.