АРТ СТАРТ 2020 - София, България - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Tърсене по
Фев
07
АРТ СТАРТ 2020
ДАТА: Oт 07 Февруари 2020 до 01 Март 2020 ЧАС: 18:00 МЯСТО:
Добави в календара
АРТ СТАРТ 2020

Арт старт и лицата на новото българско изкуство


АРТ СТАРТ 2020


Млади художници, които да следим през 2020 г.


Александра Георгиева, Александра Ласкова, Алина Папазова, Весислава Желева, Виктория Стайкова, Даниела Янкова, Ина Валентинова, Калас Либфрид, Красимира Буцева, Павел Найвенов, Райна Тенева


Куратори: Весела Ножарова, Ларс Нордби, Стефка Цанева


7.02.-1.03.2020


Откриване: 7.02.


18:00 – галерия CredoBonum (ул. „Славянска“ 2)


19:00 - Гьоте-институт България (ул. „Будапеща“ 1)


За четвърти пореден път галерия CredoBonum и Гьоте-институт България се обединяват в търсенето на нови и интересни художници, които да следим през предстоящата година. Инициативата стартира през 2017 г. и оттогава се превръща в годишна изложба, която цели да представи най-новите и интересни позиции от българското съвременно изкуство, както и да бъде платформа за изява за непознати млади български художници в чужбина. Изложбата традиционно се състои на две локации – в галерията на Гьоте-институт и в CredoBonum. Към кураторския екип от Весела Ножарова и Стефка Цанева тази година се присъединява и Ларс Нордби, познат като основател на галерия HeerzTooya във Велико Търново.


Изложбата „Арт старт“, която тази година се провежда под мотото „Зона на комфорт“, ще представи автори, работещи в различни сфери – от живопис и скулптура до обект и инсталация, от илюстрация и арт книги до видео и саунд. За някои от авторите изложбата ще бъде поредна крачка в развитието им на местната арт сцена, за други пък – първо представяне изобщо в София и България.  


Участват Александра Георгиева, Александра Ласкова, Алина Папазова, Весислава Желева, Виктория Стайкова, Даниела Янкова, Ина Валентинова, Калас Либфрид, Красимира Буцева, Павел Найвенов и Райна Тенева.


Изложбата ще се открие в петък, 7 февруари, в 18:00 ч. в галерия CredoBonum и в 19:00 ч. в Гьоте-институт.


Зона на комфорт


Може ли изкуството да се мисли и преживява в определени от самите нас граници? Възможно ли е да му се поставят изначални параметри, които да го предпазят от уязвимост и неразбиране? Да предпазят самите нас от некомфортни взаимоотношения, от неразбиращи и неприемащи очи, от ситуации, за които не сме подготвени. Къде са границите на личния ни комфорт, в голямата, митична мисия на изкуството, да бъде силен и уникален глас, който да променя, надмогва, живее вечно. Така както само изкуството го може…


Зона на комфорт е там, където предпочитаме да стоим на топло и сигурно, където сме защитени, където се чувстваме приети и на място, където не трябва да се доказваме. Без значение дали ще бъде социалният балон, анонимността на интернет пространството, стените отрупани с лайкове, или друга някоя уютна хралупа. Арт Старт кани тази година младите художници да рефлектират върху идеята за зона на комфорт – своята собствена или тази на публиката. Предлага ли изкуството спокойствие и бягство или трябва, обратното, да изкарва извън покой?


Изложбата „Арт старт“ е съвместен проект на Гьоте-институт България и галерия CredoBonum, създаден през 2017 г. по инициатива на Весела Ножарова, Даниела Радева и Стефка Цанева.


За контакт:


Стефка Цанева, отдел „Културна програма“, 02 939 0115, stefka.tsaneva@goethe.de   


Редовно можете да научавате повече за програмата и събитията ни в нашите комуникационни канали: месечния ни бюлетин, уебсайта ни, Facebookи Instagram.

Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин