Ъкъдемия Каунь и вестник Каунь - Хасково, България - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Tърсене по
Сеп
06
Ъкъдемия Каунь и вестник Каунь
ДАТА: 06 Септември 2014 МЯСТО:
Добави в календара
Ъкъдемия Каунь и вестник Каунь
Източник: Haskovo.com

Първият брой на вестник „Каунь” излиза през април 1999 г. По това време е основана „Ъкъдемия Каунь”. Членовете в Ъкъдемията са всички споменати личности в първия брой на вестника. Година по-късно е учредена и престижната награда "Каунь", а изработката на статуетката е дело на скулптура Господин Тенев. Първи награден със статуетка е хасковският писател д-р Петър Марев. Носители на наградата са също професор Веса Кювлиева /издала в БАН първия речник на хасковския градски говор/, Божидар Даскалов, писателят Димитър Инкьов, клоунът Кени /Ивомир Игнатов/, актьорът Диян Мачев.


В периода на осъществяване на дейността си Ъкъдемия “Каунь” провежда един фестивал на клубовете на хумора от цялата страна, два фестивала на клоуните и два литературни конкурса с международно участие. Участие в литератулните конкурси взимат участие най-изявените български хумористи, а също и млади таланти, които търсят изява. Съвместно с фотографите от града се осъществяват няколко изложби в Хасково, Димитровград и Смолян.


Основната цел на вестника и на Ъкъдемията е да се популяризират хасковския хумор и диалект, а също и да бъде сцена за изява на местните автори и творци. От 2000 г. изданията на в. „Каунь” са изцяло финансирани и покрепяни от община Хасково и спонсори.


П.П. "Каунь" на хасковски диалект е пъпеш :)


Янко Митев – основавател на „Ъкъдемия Каунь”

Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин