Аз съм котарак и съм страхотен – летен габровски акцент в Дома на хумора и сатирата - Габрово, България - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Tърсене по
Юли
28
Аз съм котарак и съм страхотен – летен габровски акцент в Дома на хумора и сатирата
ДАТА: Oт 28 Юли 2014 до 10 Октомври 2014 МЯСТО:
Добави в календара

Заслужена почивка, море, слънце и плажове, приключения в планината, пътешествия до нови места, повече време за любимите занимания – с това обикновено свързваме лятото. Към всички тези приятни емоции Музеят „Дом на хумора и сатирата” предлага на своите гости и изискана наслада за очите – най-новата изложба „Аз съм котарак и съм страхотен”.


Атрактивната тематична колекция е подбрана от художествения фонд „Хумор на народите” и препраща с весело намигване към един от символите на Габрово.


В изложбата са представени 110 творби на 86 автори от 21 държави – живописни платна, графики и рисунки, графични плакати и хумористични фотографии. Всички автори са участници през годините в Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата, а мнозина са и лауреати на престижни награди от конкурсните раздели.


Сред творците са изявени майстори на графиката и рисунката от Италия, Турция, Финландия, Южна Корея и Япония, както и талантливи фотографи от Австрия, Беларус, Германия, Израел, Литва, Полша, Румъния, Русия, САЩ, Франция, Украйна и др.


България е представена от графиците Татяна Пешева, Даниела Йорданова, Пламен Пенов, Веселин Дамянов, Евгени Андреев, Пейчо Тодоров и др., а с  оригинални плакати се открояват  Божидар Икономов, Николай Младенов и Теодосий Балабанов.  


Макар и разнообразни по жанр, формат и изразни средства, творбите са обединени от присъствието на основния персонаж – котката. В изложбата тя се среща като красив домашен любимец и приятел на човека, като далечен братовчед на лъва и хитър хищник, домогващ се с измама до плячката си.


Във всички случаи котаракът е рисуван или заснет с голяма доза любов и находчивост, а забавните ситуации и лудории от ежедневието му са предадени с добро чувство за хумор и весело намигване към зрителя. Котаракът присъства и като герой от габровските анекдоти, свързан с пословичната пестеливост на габровци.


Изложбата носи много свежо настроение и оставя незабравим спомен у зрителя. Тя ще остане на разположение на всички габровци и гости на столицата на хумора до 10 октомври т.г.

Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин