Балет под звездите на лятна сцена НДК със „ЗОРБА ГЪРКЪТ“ - София, България - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Tърсене по
Юли
16
Балет под звездите на лятна сцена НДК със „ЗОРБА ГЪРКЪТ“
ДАТА: 16 Юли 2019 ЧАС: 20:00 МЯСТО:
Добави в календара
Балет под звездите на лятна сцена НДК със „ЗОРБА ГЪРКЪТ“

Наложилата се като нова фестивална дестинация на открито – Лятна сцена НДК, посреща една от най-обичаните балетни постановки „Зорба гъркът“.


Спектакълът е една от най-успешните продукции в балетната история на Софийската опера и балет и винаги се радва на препълнени салони, а на 16 юли от 20:00 часа ще бъде игран под звездите.


В основата на „Зорба гъркът“ стои книгата „Живот и приключения на Алексис Зорбас“ /1943 г./, с която стартира кариерата на писателя Никос Казандзакис.


Балетната постановка настига по известност литературния и филмов вариант. Световната премиера на балета „Зорба гъркът” е през 1988 г. на „Арена ди Верона“. Оттогава балетът е представян пред повече от 3 млн. зрители в 30 страни по света.


В България балетът е поставен от Лорка Масине за първи път на 12 май 1995 година именно на сцената на НДК. В ролята на Мадам Ортанс играе известната българска балерина – Маша Илиева. За нея Лорка Масине казва, че е най-добрата мадам Ортанс, която е гледал до този момент. От първата постановка на балета на сцената на Софийската опера и балет са изминали цели 24 години, но публиката го посреща оттогава до сега с нестихващ възторг.


Сред звездния състав, който публиката ще види на 16 юли, са имената на Росен Канев, Никола Хаджитанев, Марта Петкова, Трифон Митев и Марина Маринова. Хореограф е руснакът Лорка Масине, а автор на музиката е Микис Теодоракис – един от най-изявените гръцки композитори.


Билети за балетния спектакъл можете да закупите от касите на Билетен център – НДК и онлайн.

Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин