Балетен спектакъл “ГЕТО” във Велико Търново - Велико Търново, България - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Tърсене по
Юни
20
Балетен спектакъл “ГЕТО” във Велико Търново
ДАТА: 20 Юни 2019 ЧАС: 19:00 МЯСТО:
Добави в календара
Балетен спектакъл “ГЕТО” във Велико Търново

На 20 юни, от 19.00 часа Балетът на Държавна опера - Стара Загора, ще представи на сцената на  МДТ "Константин Кисимов" своята най-нова продукция „Гето“ на световно известния италиански хореограф Марио Пиаца. Изцяло екип на Старозагорската опера бе ангажиран в новата постановка на хитовия спектакъл: сценографията е на художника Тодор Демеров, а костюмите са дело на Мария Христова. Дългогодишният асистент и съмишленик на Марио Пиаца Людовик Парти, който от началото на сезона е репетитор на балета на Старозагорската опера, отново бе главна фигура в работата по подготовката и осъществяването на атрактивното и вълнуващо заглавие. В спектакъла участва цялата многонационална балетна трупа на Държавна опера-Стара Загора.


64213


На 20 юни, от 19.00 часа на сцената на МДТ „Константин Кисимов“ прочувствената история от живия живот ГЕТО ще бъде разказана във Велико Търново от младите и талантливи балетни артисти: Харука Суга ще бъде в ролята на Сара, Фредерико Пинто - в ролята на Давид, Рио Сузуки в ролята на Душата, Каито Такахаши в ролята на Равина и др.


Като оптимист по природа и космополит определя себе си италианският хореограф Марио Пиаца, който този път избра балета на Старозагорската опера, за да постави за втори път на българска сцена своя уникален танцов спектакъл “Гето”. “Защото това е страната, в която е извършен безпрецедентен акт на хуманност за спасението на хиляди хора. Идеята на “Гето” е, че човек се затваря в различни видове гета – от онова, което е свързано с религия, раса и етническа принадлежност до гетото на елита, на собствената интелектуалност и емоционалност, а напоследък най-непреодолими са виртуалните самоограничения. Границите им могат да бъдат прекрачени само чрез съзидателната енергия.” Гетото е въпрос на душевна нагласа и преодоляването му е свързано със състоянието на духа.


64214


За евреите клезмер - музиката е вид творчество, нещо съкровено и свещено, с което никога не се разделят. Основен мотив в клезмер-а има песента "Надежда", която днес е национален химн на Държавата Израел. Песента е лайтмотив в спектакъла и се изпълнява на живо от оперната прима на Старозагорската опера Офелия Христова. Соло цигулка Румен Какамъков. В “Гето” към музиката-клезмер са прибавени и други музикални символи – мотиви от музиката на Горан Брегович, ромското “Джамале” и унгарския плач на цигулките.“Гето” е съвременна притча за гоненнията на евреите.


Балетът е разположен в три сцени. Първата – Еврейската сватба представя главните действащи лица – младоженците (Той и Тя), Главния равин, както и няколко различни ансамблови групи – четири млади двойки – момчета и момичета, женски кордебалет и група на уважаваните възрастни евреи. Създава се усещането за едно патриархално общество, където за всички има място и всички са добре дошли. Но не за дълго. Балетът не търси точна повествователност, а провокира асоциации. Мъжете свалят ризите си и тръгват в неизвестна посока. Жените остават сами.Пластичните фигурни композиции напомнят Стената на плача, камарите от трупове в газовите камери, страданията от самотата и липсата на общността. Третата част възстановява прекъснатата сватба. Основен двигател на действието е Главният равин, който връща Давид обратно в изоставения бащин дом, в общността, където винаги е добре приет. Символичният образ на Душата (еврейската душа) извежда балетния спектакъл в сферата на метафората и обобщенията – на съхранената духовност и продължението на живота.


64212


Марио Пиаца е роден в Монреал, Канада. Получава образованието си в Италия, където учи класически балет, и в САЩ, където се занимава с модерен балет. Като хореограф работи в различни театри в Италия, Франция, Чехия, Сърбия, Канада, Венецуела, САЩ. Критиката определя творчеството му като съчетание на противоположности и открива в постановките му "горчива сладост в изразните средства и съвместяване на агресия с мекота". За своя спектакъл „Гето“ по музика Клезмер и Горан Брегович, получава наградата за изящни изкуства от Европейската Еврейска Асоциация в Лондон.


През 2018 Маестро Марио Пиаца е удостоен с престижното звание „Кавалер на Република Италия“, връчена му от Президента Серджо Матарела.


Предварителна продажба на билети:
МДТ „Константин Кисимов” гр. Велико Търново
Ул. „Васил Левски” 4
Билетна каса - 062/623 531
Работно време от понеделник-петък от 10:30ч. до 19:00ч.

Туристически информационен център „Царевград-Търнов“
Адрес: Велико Търново 5000, ул.”Христо Ботев” № 5
9:00ч-18:00ч, понеделник-петък
9:00ч-17:00ч, събота и неделя

Коментирай
Други събития
Окт
10
-
Окт
11
The R&B Secrets: New School Ed. x SLC x Live Band
Концерти София, България
Добави в календара
Ное
13
-
Ное
14
ФСБ ексклузивен клубен концерт
Концерти София, България
Добави в календара
Абонирайте се за нашия бюлетин