Безплатни детски ателиета в национален етнографски музей - София, България - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Tърсене по
Ное
05
Безплатни детски ателиета в национален етнографски музей
ДАТА: 05 Ноември 2016 ЧАС: 12:00 МЯСТО:
Добави в календара
Безплатни детски ателиета в национален етнографски музей

Националният етнографски музей с безплатни детски ателиета през ноември в кампанията „Опознай традициите, за да обикнеш народа си!“


На 05.11.2016 г. /събота/, от 12:00 ч. започва етнографско ателие на Фондация Изиарт в Националния етнографски музей. Децата ще могат да се запознаят с настоящата изложба в музея „Вотиви”  и да направят свои оброчни фигури, подобни на изложените.  Специалист от музея ще изнесе кратка лекция на децата, в която ще ги запознае с изследването на наследството на траките и практиката „вотиви”, а след това заедно с художници ще се включат в практическа част.
Терминът "вотив" идва от латински език, а на български е придобил популярност като "оброк". Това са малки фигурки, дарявани  на божествата с различни молби, а като всяка езическа практика, в последствие е християнизирана.


Ателието стартира в 12:00 ч. и ще продължи в рамките на един час, като участието в него е безплатно. До края на ноември децата ще имат възможност да се включат в още три етнографски ателиета: изработка на национални носии, плъсти (традиционна техника за вълна) и кукерски маски. Инициативата е част от кампанията за набиране за средства за изграждане на Образователен център в музея „Опознай традициите, за да обикнеш народа си!”, на която Фондация Изиарт е партньор. В Образователния център малки и големи посетители ще могат да се докоснат до традиционни български занаяти и обредни практики, а учениците ще имат възможността да посещават центъра като част от обучението им по няколко дисциплини от образователната програма в училище.
Открит е дарителски DMS номер, чрез който всеки може да подкрепи създаването на Образователния център с 1 лв., като изпрати SMS на номер 17 777 с текст „DMS MUZEY”. Необходими са 100 000 лв. за ремонт на три от залите в сградата на музея и закупуване на оборудване – грънчарско колело и пещ, фурна за изпичане на обредни хлябове и ястия, тъкачен стан, мултимедия, интерактивни табла и други нужни пособия.

Детските програми на Easyart са със свободен достъп, което има за цел да превърне музеите в лесно достъпно и привлекателно  място, както за децата, така и за техните родители. Заниманията са спонсорирани от Фондация Америка за България и са напълно безплатни за всички посетители.


Актуална информация за ателиетата можете да откриете на Facebook страницата на Easyart. Всичко за кампанията на Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН „Опознай традициите, за да обикнеш народа си!“ можете да научите от сайта на института тук.

Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин