Боровинкови нощи на хижа „Амбарица” - България - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Tърсене по
Юли
27
Боровинкови нощи на хижа „Амбарица”
ДАТА: Oт 27 Юли 2018 до 29 Юли 2018 МЯСТО:
Добави в календара
Боровинкови нощи на хижа „Амбарица”
Източник: Румен Зографов

Боровинковите нощи на хижа „Амбарица” в Троянския Балкан тази година идват на 27-ми юли с пълна луна и пълна програма. Представете си класическа музика и театър високо в планината, на лунна светлина и сред дъх на боровинки. Звучи завладяващо. Всъщност Боровинковите нощи бързо се превърнаха в любимо и въздействащо преживяване. В тазгодишното издание на фестивала кампанията е насочена към събиране на средства за възстановяване на товарната въжена линия към хижа „Амбарица”. Това е естествена крачка в развитието и обновяването на хижата за последните 5 години, което безспорно ще подобри средата за планински туризъм в района. С работеща въжена линия многократно ще се увеличи темпото на обновяване на сградата. В момента спешните ремонти не са лесно начинание предвид затрудненията при доставката на тежките строителни материали.  


На Амбарица боровинките от години са повече от плод. Те са послание на добра кауза и вкус в споделянето на любов към планината. От 27 до 29 юли тази година, всички посетили фестивала ще могат да опитат мекици с боровинково сладко „Амбаришки стандарт”, различни хижарски гозби, домашните коктейли „Боронада” и „Бъзария”. В програмата на фестивала са включени игри на открито и настолни игри, състезание по цепене на дърва, уроци по латино танци, български хора. Който има желание, ще може да рисува с боровинков сок, да меси хляб или да резбова дърво. Освен добра кауза, забавление, вкусна храна и боровинки, „Боровинковите нощи“ на Амбарица се развиват и като форум за образователни беседи и срещи с интересни хора от различни организации, посветени в дейността си на планинския живот и запазването на екосредата.


57862


Звездните нощи и красивото пълнолуние ще бъдат още по-въздействащи с музиката на Паганини и други цигулкови композиции в изпълнение на талантливи млади музиканти, лауреати в различни конкурсни събития у нас и по света. За първи път на Амбарица тази година ще бъде  организирано и театрално представление.


На страницата на събитието във фейсбук организаторите са публикували информация за маршрутите, по които може да се стигне до хижа „Амбарица” от различни изходни точки. От местността Смесите край троянското село Черни Осъм има три туристически маршрута, които отнемат около 3 часа. Всеки от тях е с различна маркировка – жълта, зелена или синя. От юг, стигайки до лифта при гр. Сопот, пешеходният преход през хижите „Незабравка” и „Добрила” отнема около 3 часа и 40 минути. Най-дълъг е 7-часовият пешеходен преход от Карлово през хижа „Хубавец”.


57863


В планиране на времето, в което се стига до хижа Амбарица, посочената продължителност на преходите не включва самото пътуване с лифта. Във фейсбук е създадена и група „Споделено пътуване до хижа „Амбарица”. Всички удобни места в района на хижата са на разположение за свободно къмпингуване без такса. Водата е изворна. Фестивалът е организиран като екосъбитие и в дните му няма да се ползват прибори за еднократна употреба, а само наличната посуда от хижа „Амбарица”.


Организаторите напомнят да не забравяте канче в раницата и дори при пълнолуние да вземете челник. А за емоцията... Те са се погрижили за всичко, което да направи преживяването един от най-хубавите спомени на това лято.


57860


Построена през 1958 г., втората страда на хижа „Амбарица” (т.нар. нова) бързо добива популярност с архитектурния си облик, а тези, които я посещават, я наричат „Дворецът на Стара планина“. За онова време хижата предлага условия, близки до хотелските: докато в повечето планински места за настаняване стаите са с 20 легла, туристите на Амбарица споделяли съня си с трима души. Любопитен факт е, че хижата е построена само за четири месеца – времето между стария и новия сняг. Любопитен факт за първата сграда на Амбарица, която датира от 1935 г., е градежът ѝ от камък и дърво, с покрив от каменни плочи, а благодетел за нейното построяване е цар Борис.


57859


Подгответе се за планински преход, лагеруване на открито, много забавления, нови познанства, вкусна храна. Подкрепете кауза, създадена в сърцето на двама хижари за всички, които обичат планината. Входът за събитието е свободен.


За въпроси към организаторите: www.facebook.com/HijaAmbarica или на имейл: hijaambarica@gmail.com


***

Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин