Бутикова изложба на миниатюри „Приказни герои от близо и далеч“ - София, България - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Tърсене по
Апр
17
Бутикова изложба на миниатюри „Приказни герои от близо и далеч“
ДАТА: Oт 17 Април 2019 до 29 Април 2019 ЧАС: 19:00 МЯСТО:
Добави в календара
Бутикова изложба на миниатюри „Приказни герои от близо и далеч“

Бутикова изложба на приказни герои от класически и съвременни приказки, изработени от хартия с техниката папие маше, ще бъде показана в София през месеца на книгата април. Част от миниатюрите в първата самостоятелна изложба на Велиана Симеонова са собственост на частни колекционери от България, Франция и Мароко, а други са участвали в изложения в столицата. Официалното откриване на „Приказни герои от близо и далеч” е на 17 април от 19:00 часа в галерия „Лампион”, а изложбата може да бъде видяна до 29 април.


Малкият принц, Неродена мома и Ян Бибиян, Алиса и Шапкаря от Страната на чудесата са малка част от любимите литературни герои на редица поколения, които оживяват в първата самостоятелна изложба на артистичната Велиана Симеонова. Бутиковата ѝ изложба „Приказни герои от близо и далеч“ включва 25 миниатюри, създадени през последните 3 години от хартия с техниката папие маше, избрана за реализация на творбите, за да подчертае тяхната изящност и крехкост.


Изработката на всяка от миниатюрите отнема на Велиана между седмица и месец, като появата на бял свят на всяка от тях има собствена, нестандартна история. Сам по себе си и материалът – хартия – е същинско предизвикателство, защото не се поддава лесно на моделиране, своенравен е и се променя с времето.


62487


Някои от приказните герои на Велиана вече са показвани по време на Paper Art Festival и Хендмейд Фест в столицата. Част от експонатите пък са собственост на частни колекционери от България, Франция и Мароко и могат да бъдат видяни единствено по време на изложбата.


Сред любимите ни литературни персонажи, които ни очакват в галерия „Лампион“ на откриването на „Приказни герои от близо и далеч” са още Продавачът на надежда, Питър Пан и Зън-Зън и др.


62491


Велиана Симеонова е лицето и сърцето на блога за креативни деца и родители „Двама с мама“. Привлечена от изкуството от ранна детска възраст, днес Велиана е част от творческа група Creatives Sofia, участвала е в редица колективни изложби у нас и е водила разнообразни творчески работилници за деца. „Приказни герои от близо и далеч“ е първата й самостоятелна изложба.


62490


Официалното откриване на „Приказни герои от близо и далеч“ е на 17 април (сряда) от 19:00 часа в галерия „Лампион“ в Дом на културата Средец (бившия дом „Лиляна Димитрова“ на ул. „Кракра“ 2А). Изложбата може да бъде видяна там в периода 17–29 април, а входът е свободен. Няколко дни по-късно – на 20 април (събота), Велиана Симоенова ще изнесе и тематичен уъркшоп за деца на възраст от 5 до 15 години. Подорбности за творческата работилница можете да следите във фейсбук страницата на проекта: Приказни герои от близо и далеч.


62489


***

Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин