Чудобой 2019 Варна - Варна, България - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Tърсене по
Сеп
15
Чудобой 2019 Варна
ДАТА: 15 Септември 2019 ЧАС: 08:00 МЯСТО:
Добави в календара
Чудобой 2019 Варна

Едно състезание за ентусиасти и любители на приключенията сред природата.


Чудобой е състезание, в което са включени много на брой и разнообразни по характер етапи. В него се преминава през всякакви предизвикателства: скално катерене; спускате на рапел; гребане с каяк; влизане в пещери; ориентирате с карта и компас; колоездене; етапи, които остават тайна до достигането им, и какво ли още не? И всичко това в компанията на весели и позитивни хора.


65647


Не е необходимо участниците да са подготвени за всички етапи. Идеята на Чудобой е не просто да се състезаваме, но и да научим нещо ново и полезно, и да си помагаме. Ако даден етап не може да бъде преминат, не следва дисквалифициране. Просто се продължава към следващия. Състезанието е отборно, а отборите са от по двама души. Участниците са разделени на две групи – „Хоби“ и „Елит“. Разликата между тях е основно в дължината на трасето и трудността на етапите, които за група „Елит“ изискват по-добра физическа подготовка. Едно от характерните неща е, че етапите не се преминават в точно определена последователност. Отборите сами избират последователността на преминаването им, по най-добрия според тях маршрут, подпомагани от картата на състезанието. По този начин пред отборите стои и предизвикателството сами да изберат стратегията, която смятат, че ще ги издигне нагоре в класирането. Оценяването на резултатите също е различно от повечето състезания.


65649


 


Поради разнообразните етапи, няма как времето да е единственият критерий за оценяване. Затова етапите се оценят не само по време за преминаване, но и с брой точки, който определя крайното класиране. Само в случай на равен брой точки определянето на класирането става по времето за финиширане.


65648


Организаторите частично променят както правилата, така и етапите, а и формата на състезанието с всяко следващо издание. По този начи състезанието винаги остава една загадка – неизвестно предизвикателство, както за състезателите, така и за самите организатори. Някои от изданията се провеждат с точно определени трасе и последователност на преминаване на етапите, но произволната последователност се е утвърдила като по-атрактивна и предизвикателна за участниците.


65646


Състезанието се провежда ежегодно, през есента (септември), в района на природната забележителност ”Чудните скали”. Мястото предлага възможности за практикуване на множество видове спорт на открито. В района се намира яз. Цонево, подходящ за гребане с каяк. В близост има четири обекта, екипирани с маршрути за скално катерене. Има множество планински пътища и пътеки, подходящи за планинско колоездене и преходи, както и чудесни места за бивакуване с лесен достъп до вода. А близкото село Аспарухово, с множеството си къщи за гости, предлага отлични условия за пребиваване в спокойна и уютна  атмосфера.


65650


Желаещите да вземат участие в тазгодишното издание на Чудобой, могат да се запишат тук.


Идеята за състезанието, както и многообразният му характер произхождат от основната идея, с която е създаден нашият клуб – СК “Чудните скали”. А именно, да се занимаваме с много видове спорт на открито. От създаването му до сега, клубът поддържа традицията и не спира да търси и открива нови дейности и дестинации, които да държат членовете и приятелите му в целогодишно приключение сред природата.


А как започна Чудобой? Един ден през 2013 г. просто решихме, че искаме да обединим част от разнообразните си дейности в едно еднодневно спортно приключенчудие между приятели, с лек състезателен характер. Нещо като многобой, но не точно, а оттам – Чудобой. Тогава, заедно с ентусиасти от велоклуб “Устрем” направихме и първия Чудобой. Беше по-скоро разходка из гората отколкото състезание, а някои хора дори не разбраха, че има някаква състезателна идея, но положителният резултат беше налице. Оказа се, че много хора проявиха силен интерес към събитието. За следващата година решихме да го превърнем в състезателно мероприятие, както си остава и до днес, но запазва приятелската атмосфера, с която беше съзададено. Да носи преди всичко забавление и незабравими моменти в компанията на весели и усмихнати хора е приоритет в Чудобой! За някои от отборите дори може да се каже, че крайното класиране не е от голямо значение. Разбира се, всеки който е решил да се бори за първото място има пълната възможност да го стори. Постижение за заслужени овации след множеството преминати етапи!

Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин