ДУНАВ УЛТРА: TEAMWORK - България - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Tърсене по
Сеп
07
ДУНАВ УЛТРА: TEAMWORK
ДАТА: 07 Септември 2018 МЯСТО:
Добави в календара
ДУНАВ УЛТРА: TEAMWORK

Подготовката за ДУНАВ УЛТРА: TEAMWORK е в разгара си
В следващите няколко дни можете да се възползвате от преференциални условия за записване


За пети пореден път приключението Дунав Ултра отправя предизвикателство към всички фенове на колоезденето – да преоткрият красивия дунавски регион като изминат 670 км от Видин до Дуранкулак инивидуално, в екип от двама или в екип от четирима.


Уникалният маршрут по поречието на река Дунав минава през 90 населени места, туристически  обекти, природни феномени и исторически забележителности и напълно заслужено бе отличен от Министерството на туризма като „Иновация на годината“.


Стартът за всички е на 7 септември 2018 във Видин, но участниците сами избират своята скорост на придвижване, тактика на преминаване и темпо. Предизвикателството Дунав Ултра:Teamwork е както за професионални колоездачи, така и за любители. Основната цел е успешно достигане до крайната точка - 100% на собствен ход и на велосипед, както и преоткриване на екипните приключения.


57099


До момента записалите се участници са 18, сред които има и две дами. Пет екипа се регистрираха по двойки, вече е факт и първия екип от четирима участници. Веломаршрутът може да бъде изминат и индивидуално, но основна цел на събитието е преминаване на маршрута сред съмишленици, така че приветстваме екипи от 2-ма и 4-ма колоездачи да се включат в приключението.


Към най-дългия велосипеден маршрут в България има инерес и от румънски велосипедисти.


Напомняме, че записването тече, а до 25 юни 2018 г. може да се възползвате от  преференциални условия, които ще откриете в сайта на Дунав Ултра:Teamwork.


57102


И докато организаторите се готвят да ви предложат наистина незабравимо приключение, нека научим кои са някои от най-емблематичните места от веломаршрута Дунав Ултра, заради които си струва да грабнете велосипед и да се впуснете в пътешествие по реката, с която е свързана и древната, и модерна историята на Европа.


- Басарбовският манастир е най-известният действащ скален манастир в България. Намира се в местността Русенски Лом и е основан преди около 600 години. Скалите в местността са варовикови и изключително ронливи, и това е позволило те да бъдат издълбавани от монасите-исихасти, които ги превръщали в килии за подслон, уедининие с Бог и молитви.


57105


- Крепостта Баба Вида е най-значимото укрепление в Северозападна България през Второто българско царство. Мястото където днес може да се види този изключителен обект, е било избрано като стратегическо още по времето на Римската империя, когато е създадена крепостта Бонония, чиито останки са вградени в основите на крепостта Баба Вида.


57103


- Църквата „Света Троица“ в центъра на с. Капитановци е строена в края на 19-ти век. Строителството й е започнато от италиански майстори, но след като местните установили, че я строят по католически канони, ги изгонили и намерили други майстори, които довършили сградата според източноправославния канон. Църквата се отличава от всички останали в района на гр.Видин.


57101


- Античният римски град Улпия Ескус (Ulpia Oescus) е бил най-значимият град в района на Долен Дунав през периода I-III в. н.е. Градът е сравняван по изящество и архитектура с Ефес, а значението му като национално богатство тепърва ще се осъзнава.


57100


- 4-метрова статуя в цял ръст на комунистическия лидер В.И.Ленин е голямата атракция на с. Новград, обл. Русе. Създаден е през 1975 г. от ръмънския склуптор с български произход Борис Караджа. Монументът е единствения в България оцелял паметник на комунистическия лидер, тъй като в годините на прехода се оказва в реституиран имот. Собствениците на имота решават да запазят каменното произведение, което днес е основна атракция за посетителите на региона.


57104


- Биосферен парк Сребърна - единственото запазено естествено езеро в близост до Дунав в България и естествен хабитат на множество застрашени животински и растителни видове. В парка ежегодно гнезди колония къдроглави пеликани.


И това не е всичко – маршрутът Дунав Ултра преминавам през още много познати и не толкова познати места, за да достигне в с. Дуранкулак до Via Pontica - въздушният път на прелетните птици от Европа за Африка.


57106


***


Дунав Ултра: Teamwork е спортно предизвикателство под формата на 670-километров многодневен колоездачен преход. Основна цел на събитието е успешно изминаване на дистанцията – индивидуално или екипно, но задължително 100% на собствен ход и на велосипед.


Стартът е на 7 септември 2018 във Видин, а форматът тази година позволява индивидуално и отборно участие. Велопреходът е персонално предизвикателство за всеки - участниците стартират заедно, но след това всеки следва своя собствена тактика за преминаване, темпо и скорост.


Очаква се тази година да бъде подобрено времето за изминаване на веломаршрута „Дунав Ултра“ - през 2015 г. участниците преодоляха 682 км  за 44:40:00 часа.


56690


Паралелно с изминаването на дистанцията, участниците ще събират печати от няколко ключови точки по маршрута, които да удостоверят че са минали от там. Тези, които усепята да съберат всички печати и да достигнат до финала до 5 дни след старта, се считат за успешно финиширали приключението и получат специален сертификат за това.


Дунав Ултра:Teamwork е много повече от лично предизвикателство – целта на проекта е популяризиране на велотуризма и историческите обекти по поречието на река Дунав.


56694


Маршрутът ще преведе колоездачите през 90 населени места, туристически и исторически забележителности, природни феномени и защитени зони - Видин, Лом, Козлодуй, Оряхово, Никопол, Свищов, Русе, Тутракан, Силистра, античните градове Улпия Ескус, Нове и Дръстър и много други. А крайната точка – с. Дуранкулак – е не само морската граница на Европа, но и с въздушният път на прелетните птици от Европа за Африка – Via Pontica.


56692


„Да изпиташ емоцията от изминаването на маршрута по поречието на река Дунав с велосипед и сред съмишленици, е една от основните цели на събитието” – казва Борис Бегъмов, създател на Дунав Ултра и добавя: „Но популяризирането на Дунавския регион и на велотуризмът в него е нашият основен стимул вече пета година. Надяваме се още тази година да предизвикаме интереса на приключенци от Румъния, а защо не и от други балкански страни“


Записването за Дунав Ултра:Teamwork вече тече, а до 25 юни 2018 можете да се възползвате от  преференциални цени. Вижте как може да стане това и подробна информация за събитието тук.


56691


Веломаршрутът “Дунав Ултра” е носител на Голямата награда “Иновация на годината в туризма – 2017” в годишния конкурс на Министерството на туризма на Република България.

Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин