Детска програма на Нощта на музеите - Пловдив, България - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Tърсене по
Сеп
20
Детска програма на Нощта на музеите
ДАТА: Oт 20 Септември 2013 до 21 Септември 2013 МЯСТО:
Добави в календара
Детска програма на Нощта на музеите
Източник: Нощ на музеите

Програма за деца ще има и в двата дни на Нощта на музеите и галериите. Ето какви събития за деца предвижда програмата на Нощта на музеите и галериите в Пловдив: (Още от програма на Нощ на музеите Пловдив тук)


20 септември


МУЗЕЙ НА АВИАЦИЯТА - ПЛОВДИВ


с. Крумово, летище Пловдив
17:00 – 20:00 - „Приключения в небето и под него“
Посетителите ще могат да видят отворени кабините на самолетите Ан-2, МиГ-21 бис и вертолета Ми-24. В салона на пътническия самолет Ан-24 ще се представи филм, тематично свързан с профила на музея. За децата ще има специални подаръци в чест на 22-рата годишнина от създаването на Музея на авиацията.
Изложба
18:00 – 19:00 - „Приключения в небето и под него“
Ще бъде издигнат балон, с който най-смелите посетители ще могат да разгледат експонатите от външната ни експозиция и околността на музея от „птичи поглед“ и ще получат грамота за полета си.


ДЕТСКИ ПАНАИР – ПРОЕКТ НА ФОНДАЦИЯ EASYART


ул. „Авксентий Велешки“ 20
Общински съвет Пловдив (бившият Младежки дом)
Детски панаир“ е най-големият детски фестивал в България, с двудневна разнообразна програма oт ателиета със свободен достъп за деца, даващ им възможност да се докоснат до света на творчеството, културата, образованието и спорта. Организира се от фондация „EasyАrt“ и има за цел да приобщи децата към културните институции - музеи и галерии, чрез специално създадени тематични образователни игри и ателиета.
16:00 – 20:00 - Игри за деца и възрастни
градинката на Джумаята
Ще можете да участвате в „Моят Пловдив“ - игра с архитектурни елементи; „Археологическите потайности на Пловдив“ - игра с археологическите находки на Пловдив; „Тайните на музеите в Пловдив…“ и др., както и в ателиетата по макиаж и стенопис.
6:00 – 01:00 - „Мисия в космоса“ и „Тайните на морското дъно“
Общински съвет Пловдив (бившия Младежки дом, ул. „Авксентий Велешки“ 20)
Мечтата да пътувате и опознаете слънчевата система, може да бъде реализирана. Облечени като космонавт, ще получите космическа мисия и ще летите между планети и съзвездия. Ако пък искате да опознайте тайните на моретата и океаните и да видите техните обитатели, елате и пътешествайте с подводница.
20:00 – 01:00 - Светещ макиаж, светещ стенопис, фотография със светлина, театър на сенките, светеща зумба, жонглиране с огън и светещ театър

21 септември



ГАЙО ШОКОЛАД


ул. Крайова 4
16:00 – 20:00 - „На гости в шоколадовата работилница“ – посещение и работилница за деца над 7 г.
За първи път шоколадовата работилница „Гайо“ ще бъде официално отворена за посетители в рамките на „Нощ на музеите и галериите – Пловдив“. Ще бъде подготвена образователна програма-уъркшоп, при която посетителите ще имат възможност директно да се докоснат до всеки един от етапите на изработване на шоколада.
(Предвижда се посещенията да бъдат организирани на всеки 30 мин. за група от максимум 7 човека, предварително регистрирали се за събитието. Със своята регистрация всеки участник приема да спазва вътрешния ред и изисквания по време на своя престой в живия музей на изкуството на шоколада.)


ДЕТСКИ ОТДЕЛ НА БИБЛИОТЕКА „ИВАН ВАЗОВ“


ул. „Авксентий Велешки“ 15
17:00 – 19:00 - Творческа работилничка за миникартини – IV: „Сянката ти – цвят и сияние“ – уъркшоп на Мария Петрова в Детски отдел на РНБ „Иван Вазов“
Събитието е подходящо за обичащите рисуването възрастни и деца. Ще се забавлявате с изпробването на различни материали (въглен, креда, перманентни маркери) и техники (смятат отново да Ви изненадат). Ще се насладите и на релаксиращите звуци от природата, които ще ви вдъхновят за творчество. Създаденото произведение на изкуството ще стане част от импровизирана изложба.

РАДИО ПЛОВДИВ


ул. „Дондуков” № 2
16:00 – 20:00 - „Деца рисуват цветя“ в Културен център на Радио Пловдив – уъркшоп, изложба, прожекция на Хикмет Четинкая, Шукран Истанболу и Чоатай Гьокмен, Турция
Хикмет Четинкая с двама свои ученици – любители-художници ще проведе уъркшоп с деца от начална и прогимназиална възраст под надслов „Деца рисуват цветя“. Нарисуваните картини ще бъдат експонирани в салона на Културния център за 20 дни. Успоредно с уъркшопа в залата на Културния център ще се прожектират филми за школата на Хикмет Четинкая.
19:00 – 01:00 - „Деца рисуват цветя“ – изложба на Хикмет Четинкая, Шукран Истанболу, Чоатай Гьокмен, Турция и деца от училище „Алеко Константинов“
В изложбата ще бъдат аранжирани по едно платно на всеки от тримата гости от Турция и рисунките на децата, които ще рисуват реплики на тези платна по време на уъркшопа.


ДЕТСКИ ПАНАИР – ПРОЕКТ НА ФОНДАЦИЯ EASYART


Царсимеонова градина
10:00 – 18:00 - „Детски панаир“ – Пловдив
Посетителите ще могат да участват в ателиета по: енкаустика – древна живописна техника, която се рисува с восъчни бои, използват се метални инструменти, които се нагряват, за да разтопят боята и тогава цветът се поставя върху основата. Техниката дава възможност за многообразие в живописните похвати; ебру (рисунки във вода) – техника, съществуваща още от ХІХ век. Боите се разнасят върху водната повърхност по различен начин и художникът може единствено да им даде насока. Рисуването върху вода не е мимолетно изкуство, защото картината след това се пренася върху хартия; детска архитектурна работилничка; други ателиета: стенопис, рисунки с пясък, робопарънс, цирк на науката, фотография, бижута, стъклопис, рисунки на асфалт, детски играчки, пиксел арт, животни от картон, „Тайните на морското дъно“, „Мисия в космоса“, музикално ателие „Фортисимо“, глобус и др.


ПРОЕКТ НА БРИТАНСКИ СЪВЕТ


Римски стадион на Филипопол, Джумая
16:00 – 18:30 - Демонстрация на физични и химични опити – доц. Тодорка Димитрова, Факултет по физика и инженерни технологии на ПУ, финалист от FameLab, и помощници – студенти и ученици
„FameLab“ e поредица от забавни събития, в които наука и култура се преплитат, за да заразят публиката с желание да знаят повече и да опознаят лицата на младата българска наука. Вижте как звездите на конкурса за популярно говорене за наука „Лаборатория за слава FameLab“ ще разбият стереотипите за учени. От сцената на „Нощ на галериите и музеите – Пловдив“ ще стартира и кампанията за набиране на нови участници в конкурса през 2014 г.


REPORTEEN


ГХП „Св. Св. Кирил и Методий“, ул. Хан Кубрат 15
16:00 – 20:00 - „ReporTeen“ – уъркшоп на Център за образователни инициативи

Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин