Древният балнеокомплекс Акве Калиде / Термополис - Бургас - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Древният балнеокомплекс Акве Калиде / Термополис
Къде:  

Древният балнеокомплекс Акве Калиде – Термополис се намира между бургаските квартали Банево и Ветрен. Археолозите са доказали, че през вековете топлите минерални води и лечебната кал са използвани от император Юстиниан I, Филип II Македонски, хан Тервел и султан Сюлейман Великолепни.


Балнеокомплексът е с площ 6 декара, в посока север-юг дължината му е 86 метра. Това го прави един от най-големите в света. Заради лековитите минерални извори Аква Калиде – Термополис е използван без прекъсване векове наред. Падали са империи, сменяли са се цивилизации, но в тракийската, римската, византийската, българската и османската епоха хората не са спрели да посещават мястото. Заради този постоянен интерес около банята е възникнал цял град.


Любопитни са също така находките от “медицинския кабинет” на балнеокомплекса. Там са намерени специални лъжички-дозатори от орехово дърво. Във времената, когато хапчета все още е нямало, с тях са отмервани различни лечебни вещества – в прахообразно и течно състояние. В медицинския кабинет са открити и мускалчета, в които са изсипвани лечебните тинктури.  


До археологическия комплекс има санаториум и чешми с минерална вода.


Допълнителна информация можете да видите тук.

Вижте още какво трябва да видите и направите в Бургас
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин