Empatheast - форум за социална промяна, движена от емпатия в Източна Европа - Враца, България - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Tърсене по
Ное
11
Empatheast - форум за социална промяна, движена от емпатия в Източна Европа
ДАТА: Oт 11 Ноември 2016 до 13 Ноември 2016 МЯСТО:
Добави в календара
Empatheast - форум за социална промяна, движена от емпатия в Източна Европа

Врачанското издание на Емпатийст изстреля подкрепа за три идеи в селата около Враца

За три дни Враца се превърна в международен център на изкуства, идеи и предприемачеств


Катапулт, заключителният етап от  тридневния международен форум за социална промяна Empatheast, който приключи във Враца, изстреля три проекта, които ще подобрят живота в селата Челопек, Паволче и Косталево, за които беше събрана начална подкрепа за осъществяване по време на благотворителна вечер в рамките на събитието. И трите  проекта са родени по време на “Резиденция баба”: „Преживей разказа“ на Ралица Кръстева и Цветомира Гергинова – създаване на интерактивно-информативен образователен маршрут за ученици, проследяващ стъпките на баба Илийца в реална среда и в селото, където все още живее нейната пра-пра-внучка; Екип „Слънчоглед“ на Миглена Младенова спечели публиката с идея за набиране на средства в читалището в село Челопек чрез специални събития, в които жените от селото творят и готвят, а приходите се събират в каса за подобряването на условията в селото. Идеята на Александра Велинова, Веселина Дашинова и Милица Джанджова, която работи за повече достъп до съвременна култура в селата и обмен в сферата на културата между традиционната и новата, беше подкрепена от Джуниър Ачийвмънт България с три месеца безплатно ползване на Старт-ъп Хамбара в София Техпарк. „Чергодейка“ – идея от Резиденция баба 2015 пък, чиято мисия е възстановяването на тъкаческите традиции в село Дряново, идея на Елена Стойчева, беше подкрепена в създаването на уебсайт на инициативата от Фабрика за идеи. Проектите бяха подкрепени финансово на място от публиката и ще бъдат подкрепени през идните шест месеца чрез експертиза и доброволчески труд. Храната на събитието беше дело на жените от селата Челопек, Паволче и Косталево - селата, в които тази година се случи Резиденция баба - инициативата, съвързваща млади градски хора с възрастни домакинства в селата за един месец.

В трите дни на форума за социална промяна движена от емпатия, гостите имаха възможност да видят триизмерната изложба на Bepart от Италия, да чуят под съпровода на Държавната филхармония - Враца девет значими лекции от света и България, да участват в осем вълнуващи работилници, да гледат предстaвлението “Мир Вам” на студио за документален театър Vox Populi, да разгледат историите на “Босоногата обич” от едноименната изложба, да участват в “Световно кафене”, генериращо идеи за развитието на града и региона. Трите дни изкуство, цирк и инсталации по улиците на града, а също и “вечеря между поколенията”, на която трябваше млади и възрастни да готвят заедно в хижата „Вестителят“, пребоядисването с мотиви от български шевици на градски контейнери за събиране на дрехи, раздвижиха града. В рамките на работилницата “Открий гласа си” на Константин Кучев, се роди и песен за Враца, а в рамките на работилнициата с Джейсън Нарди гостите научиха повече за това какво е алтерантивна валута и как да създадем икономика, която да свързва хората в обществата ни по чисто човешки начин. Форумът беше вълнуващо завършен с песен за доброволците от Ученическия Общински съвет на Враца, които бяха сърцето и гръбнакът на Форума със своята незаменима доброволческа подкрепа за събитието.

Много от гостите на Форума от света (Италия, Гърция, САЩ, Белгия, Холандия, Румъния) и цялата страна (Разград, Бургас, Габрово, Русе, Плевен, Пловдив, София и др.) бяха за първи път в града, благодарение на събитието и останаха очаровани от ресурсите му и потенциалите за развитие.

Тридневният форум имаше за цел да стимулира колективната интелигентност у участниците и да потърси и демонстрира различни отговори на въпроса “Какво ни свързва във време на разпад и отчуждение?”. Идеите, родени по време на интерактивните дискуии, ще бъдат изпратени на институциите и общината като граждански предложения и дискусиите и работата по тях ще продължат.

„Дръжте вратата отворена“, с този призив си тръгна Джейсън Нарди, (Италия), специалист по финанси и работещ за постигането на солидарна икономика и силни общности в Европа, наблягайки на факта, че хората са най-големият ресурс на Враца и че тяхната отвореност към света, комбинирана с близостта на Враца до столицата, са една отлична предпоставка за повишаване стандарта на живота там. А Аргиро Барата, (Гърция), специалист по набиране на средства за малки общности, наблегна на факта, че взаимосвързаността между хората е това, което може да създаде изключително добри резултати в местното предприемачество – „Срещайте се, говорете си, разберетe заедно нуждите си, обсъдете ги – само така можете да родите нови решения на съществуващи казуси“, каза тя на врачани след участието си в тридневния форум, в който ко-продуцира събитието за набиране на средства за идеите в помощ на врачанските села.

Домакини на Empatheast във Враца и партньори на събитието бяха Регионален Исторически Музей, ДНА - Военен клуб, Младежки Дом, Младежки център, Община Враца. Организаторите коментират, че благодарение на желанието за промяна у местните хора, е възможно да видим как на практика социалните иновации могат да променят средата и да създадат позитивни алтернативи - в икономиката, гражданското участие, културата, образованието. Резултатите от тези взаимодействия ще могат да се усетят дълго след форума.

Повече информация - тук и тук.
Facebook страница - тук.

Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин