Еньовден - България - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Tърсене по
Юни
24
Еньовден
ДАТА: 24 Юни 2016 МЯСТО:
Добави в календара
Еньовден
Източник: Мария Ангелова

Еньовден е празник от народния календар, който се отбелязва всяка година на 24 юни. Според народните традиции в нощта на 23 срещу 24 юни билките и тревите имат многократно увеличена лечебна сила.


Преди изгрев слънце трябва да се съберат 77 билки и половина, които лекуват всички 77 болести. Половинката билка лекува така наречената "незнайна болест". Тази билка е известна само на старите билкари.


В миналото хората са смятали, че в нощта на Еньовден самодиви и вещици са обикаляли из нивите, като са се къпали голи в росата. 


На този ден се изпълняват обичаи за гадаене за бъдещ жених на неомъжените девойки. За целта вечерта на 23 юни се носи "мълчана вода" от извор (никоя от девойките не трябва да продумва, докато се носи водата). В нея се натопяват китките на момичетата, всяка с цветен конец, пръстен или друг отличителен белег. На сутринта за всяка китка се нарича бъдещ съпруг.


В някои части на страната се изпълнява обичаят Еньова буля, при който малко момиченце се облича като булка и обикаля по къщите за здраве.


Православната църква отбелязва деня на Свети Йоан Кръстител на 24 юни.

Коментирай
Други събития
Абонирайте се за нашия бюлетин