Еньовден в село Факия - Средец, България - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Tърсене по
Юни
24
Еньовден в село Факия
ДАТА: 24 Юни 2015 МЯСТО:
Добави в календара
Еньовден в село Факия
Източник: БНР

Ежегодно в село Факия се отбелязва празника Еньовден. Жителите изпълняват обичая "Еньова буря"."Еньова буля" трябва да е малко момиченце, последно на родителите си, което е специално облечено и забулено с червено було, накитено като булка, но препасано с мъжки пояс.


Придружена от цяло моминско шествие, Еньовата буля обикаляла цялото село, нивите и лозята. На места шествието спирало и на момиченцето се задавали въпроси: „Сита ли ще е годината?", „Ще има ли вино?" и т.н. И каквото детето отговорело, това щяло да бъде, защото те се считало за „вдъхновено" - нещо като нарочена малолетна прорицателка!


Интересен народен ритуал демонстрира и лечителката Стоянка Гъбичева. 67-годишната жена, известна сред хората като леля Чена, от село Факия, Бургаско, където й се носи славата като една от най-добрите баячки. Знанието за изпълнението на ритуала тя не е придобила по наследство, а то дошло просто от самосебе си. "Един ден усетих в себе си някаква сила и почнах да лея куршум за страх, да бая за уроки. Урочасването е свързано най-вече с главоболие. Лекувам и високо кръвно налягане. Бая със специални думи и след час болката отминава", разказва леля Чена. Когато започвала да бае, усещала болки в главата и ушите, а гърдите започвали да я задушават. Самата тя спасила от смърт собственото си внуче.


Повече информация ще намерите тук.

Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин