Европейска седмица на мобилността - София, България - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Tърсене по
Сеп
16
Европейска седмица на мобилността
ДАТА: Oт 16 Септември 2014 до 22 Септември 2014 МЯСТО:
Добави в календара
Европейска седмица на мобилността
Източник: plovdiv

Нашите улици, нашият избор


Европейска седмица на мобилността е традиционна европейска кампания за повече внимание върху устойчивите форми на транспорт в градовете – ходенето пеша, колоезденето, обществен транспорт и електрически превозни средства. Целта на инициативата е да насърчи популяризирането на мерки и възможности за по-устойчив транспорт и да прикани жителите на градовете да опитат алтернативни начини за придвижване в града.


"Градовете са машини за живеене и ние всички трябва да потърсим начин да ги пригодим за нас -хората. За това тази година Седмицата на мобилността набляга на това как да направим градовете годни за живот с пространства за хората. Като отваряме улиците и обществените пространства за пешеходство и колоездене, ние се връщаме обратно към човешките измерения. Това са нашите улици – така, че те трябва да бъдат нашия избор!" - казва Янез Поточник, Комисар по околната среда


През по - голямата част от миналия век, градските райони в Европа са били оформяни по начин, по който да улеснят колите, често за сметка на останалите форми на транспорт. В резултат на доминацията на частните превозни средства, нашите градове стават все по - натоварен и, замърсени и ш умни, както и все по - малко приятни и здравословни.


Повече информация за кампанията и за българското участие в нея можете да видите тук.


Вижте информационната брошура тук.


До 28 август 2014 г. на официалния сайт на кампанията регистрираните български градове за участие са: Пловдив (тук), Гоце Делчев и Първомай.

Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин