Фестивал Чуйте Девин - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Tърсене по
Окт
20
Фестивал Чуйте Девин
ДАТА: Oт 20 Октомври 2017 до 21 Октомври 2017 МЯСТО:
Добави в календара
Фестивал Чуйте Девин

Гайдари и кавалджии заедно с артисти от всички изкуства се събират в Девин


Първият фестивал на гайдари и кавалджии, заедно с таланти от всички изкуства, ще се проведе на 20 и 21 октомври в Девин. Градът ще посрещне музиканти и танцьори, художници и занаятчии, магове и лечители, както и всички почитатели на тяхното изкуство.


В основата на идеята са два характерни за този край музикални инструмента - гайдата и кавалът. Гайдарският състав към читалище "Родопска просвета" в Девин с ръководител Емил Чолаков достигна до финала на националната селекция Живи човешки съкровища. В музейната сбирка в града се пази инструментът на даровития музикант Михаил Киряков, чиято гайда през 1917 г. спасила от разстрел осъдени на смърт войници, тъй като трогнала техните палачи. Звукът на родопската гайда омагьосва всеки, който го чуе, а инструментът става все по-популярен в цял свят. Любители на музиката от различни националности се учат да свирят на родопска гайда. Целта на организаторите на фестивала е в Девин да се срещнат музиканти, които свирят на различни видове гайди в цяла Европа и по света. Родопските гайдари ще се надсвирват с музиканти от Ирландия, Македония, Португалия, както и с инструменталисти от цяла България.


За разлика от гайдата друг традиционен родопски инструмент - кавалът, се чува все по-рядко. Целта на организаторите на събитието е да върнат интереса към вълшебния инструмент, на който според легендата по тези земи е свирил и самият Орфей.


Очаква се участие както на професионални музиканти, така и на любители. Специално място в програмата на фестивала е отредено на музиканти, които използват по нетрадиционен начин гайдата и кавала в модерна музика. Организаторите са обявили конкурс за най-атрактивно изпълнение на гайда и кавал. Видеата могат да бъдат изпращани на страницата на фестивала във Фейсбук или на имейл, а наградата за изпълнителите, които съберат най-много харесвания във Фейсбук ще бъде безплатно участие във фестивала.


Редом с музикантите на сцената и по улиците на града, които ще се изпълнят с артисти, ще се изявят и танцьори, илюзионисти, художници, занаятчии, лечители. Всеки от тях ще представи пред многобройната публика от цяла България, която се очаква за фестивала, най-доброто от своето изкуство.


Амбицията на организаторите е събитието да стане традиционно и през годините да утвърди Девин като средище на изкуствата на творци от цял свят.  


Атмосферата на фестивала ще се допълва от прекрасните природни дадености в този регион - живописната природа на Родопите, уникалните народни традиции, лековитите минерални извори и пословичното гостоприемство на хората. Участниците и публиката ще имат възможност да се включат в екскурзии до величественото Триградско ждрело, пещерата Дяволско гърло, където Орфей е зърнал за сетен път своята любима Евридика, да вземат участие в офроуд до местноттта Вълчи камък, откъдето се открива спираща дъха гледка към цялата планина, както и да се потопят в топлите минерални басейни в открития наскоро аква парк и в местните хотели.


Минералната вода извира от местността Беденски бани с температура над 70 градуса. Тя се отличава с много високо съдържание на силиций, който е един от най-важните химични елементи в природата и спомага за усвояването на всички вещества в човешкия организъм. По своите качества водата се доближава до тази на прочути курорти от ранга на Карлови Вари. От няколко месеца топлопроводът довежда водата до града и хотелите могат да предлагат този дар от природата на всички свои гости.


Патрон на фестивала е кметът на Община Девин Красимир Даскалов.


Заявки за участие във фестивала, както и видеа за участие в к онкурса се приемат на имейл: enitur@abv.bg.


Вижте събитието във Фейсбук

Коментирай
Други събития
Юли
05
-
Юли
15
Фестивал-конкурс „Музите”
Фестивали Созопол, България
Добави в календара
Абонирайте се за нашия бюлетин