Фестивал на античното наследство "Орел на Дунава" - Свищов, България - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Tърсене по
Юни
07
Фестивал на античното наследство "Орел на Дунава"
ДАТА: Oт 07 Юни 2019 до 09 Юни 2019 ЧАС: 10:00 МЯСТО:
Добави в календара
Фестивал на античното наследство "Орел на Дунава"

Първият в България и на Балканите античен фестивал ще се открие за пореден път в Свищов и римския град Нове! Петнадесетото издание на Фестивала на античното наследство „Орел на Дунава“ ще се проведе от 7-ми до 9-ти юни 2019 г. На сцената ще покажат умения, сила, автентични оръжия и облекла над 200 реенактори от Италия, Румъния, Украйна, Молдова и България. Сред участниците в ХV Фестивал са най-влиятелната група за антични исторически възстановки в Европа - Gruppo Storico Romano от Италия, атрактивните румънски групи за възстановки Garda Apulum - Legio XIII Gemina, Асоциация „Danais”, Historia Renascita, както и Geto-Dacians from Moldova. Виртуозните ездачи от „Багатур” и Уникалното огнено шоу на Oгненa група „Феникс” от Козлодуй и тази година ще застанат до домакините - свищовските реенактори от „Първи Италийски легион”, за да представят най-доброто от българските исторически възстановки на свищовска сцена.


63390


За първи път във фестивала ще се проведат Големите гладиаторски игри „Колизеум“, в които вместо индивидуални демонстрации всички гладиатори ще се съберат в неповторимо състезание за любовта на публиката и най-атрактивен двубой и гладиатор. Начало на гладиаторските игри ще даде драматичната сцена „Двете гладиаторки“ в изпълнение на Gruppo Storico Romano. Сценатаописва нощта преди битката между двете най-известни римски жени-гладиаторки, чиито имена и до днес четем по релефите на древните останки на Колизеума.


63384


В програмата ще видим уникалната реконструирана римска музика на Histriones (хит на италианската музикална сцена и радиа), античните танци на Nimfele Dace и Пагане, трагедията „Един ден в дома на Пизон“ на Gruppo Storico Romano. В сцената Император Нерон е поканен от своя приятел на поредния гуляй, но този път не всичко завършва така, както е започнало…


63387


Особено атрактивни са демонстрациите на „Багатур” по виртуозна конна езда в Нове и Големия парад на светлината на факли по улиците на Свищов след церемонията по откриването.


63389


Традиционната кулинарна битка между участващите исторически групи се очаква да е особено ожесточена и както обичаят повелява, ще завърши с масова дегустация от публиката.


63385


Решителната голяма битка в събота вечер ще противопостави всички участници – римляни и варвари! Римската армия ще използва своята артилерия и ненадмината военна тактика, за да подчини враждебните племена, а резултатът ще е неясен до края!


63388


Нов акцент в програмата ще са ателиетата и работилниците за малките фенове на историята. В събота и неделя те ще работят постоянно на фестивална територия, за да демонстрират, но и да дадат на всеки желаещ възможност да се включи в античните занаяти, да поиграе антични настолни игри, да нареди мозайка, да нарисува митична сцена или да бъде гримиран с варварските цветове на войната.


63386


Организатори на събитието са Община Свищов, Исторически музей - Свищов и Съвет по туризъм - Свищов. По време на фестивала, кметът на Свищов ще връчи традиционните награди "ЗлатенОрел". Лауреат на „Златния орел“ за опазване на културно-историческото наследство е откривателят на Каварненското съкровище през миналата година, изтъкнатият български историк и археолог доц. д-р Бони Петрунова, директор на Националния исторически музей. Лауреат на „Златния орел“ за популяризиране на българската култура е любимият български поет, композитор и изпълнител Михаил Белчев, след 50 години на сцена и стотици концерти и турнета в 15 държави.


63383


ПРОГРАМА НА ФЕСТИВАЛА


Петък, 7 юни


10:00 – 14:00 - Античен град Нове


Антични състезания за ученици „Бързи, смели, сръчни“: Предизвикателството на античните спортни игри, с участието на училища и клубове от региона. Провеждане на състезания в дисциплините от древните тракийски и гръко-римски спортни игри. Съдийстват легионери от Legio I Italica и Legio XIII Gemina.


19:30 – 20:15 - Площад „Алеко”


Церемония по откриването: Освещаване на знамената, запалване на огъня на фестивала.  Кметът връчва символите на Нове на Императора. Представяне на групите, участващи във фестивала. Група от античната сцена Histriones - музикално изпълнение с автентични древноримски инструменти. Танцови изпълнения на Nimfele Dace и Пагане.


20:15 - 21:00 - Площад „Алеко”


Връчване на наградата „Златния орел“ за принос в популяризирането на българската култура на известния поет, композитор и изпълнител Михаил Белчев. Mузикален рецитал на лауреата. Огнено шоу на Феникс.


След 21:00 - Площад „Алеко”, централните улици


Тържествен парад на групите по улиците на Свищов под светлините на факлите.


Събота, 8 юни


Античен град Нове


09:00 – 21:00 - Римският походен лагер и варварският лагер - отворени за посетители


09:30 –10:00 - Римските легиони в параден строй – приемане на строя от Императора


10:00 – 11:00 - Презентации на групите-участнички Garda Apulum -Legio XIII Gemina, Асоциация „Danais”, Historia Renascita, Geto-Dacians from Moldova.


10:00 – 14:00 - Сутрешно шоу: Древна римска кухня, изкуства, занаяти;


Ателиета и работилници за малките фенове на историята. Антични занаяти и приложни изкуства, антични настолни игри, антична мозайка и рисуване; гримьорско студио - варварските цветове на войната и макиажа на римската матрона.


Античната кухня: кулинарно състезание между групите-участници за автентична древна кухня с приготвяне и презентиране на ястията пред компетентно жури, съставено от историци, гастрономи и готвачи. Викторина с любопитни исторически факти за публиката.


Речта на Хортензия. Жената-адвокат в Древния Рим, която успява в защита на жените да промени редица патриархални закони.


16:00 – 17:00 - Посетителски център „Нове“


Симпозиум „Древното наследство в България“: Публична лекция на Доц. д-р Бони Петрунова„Древни съкровища, музеи, туризъм“


Античен град Нове


17:00 – 20:00 - Следобедни представления: демонстрации, танци, обичаи и ритуали.


17:00 – 17:30 - Ритуал по полагане на военна клетва Sacramentum Militiae на легионерите-новобранци. Възстановеният ритуал в изпълнение на домакините от Legio I Italica  показва непреходния характер на военната клетва в името на родината, сънародниците, братята по оръжие.


17:30 – 18:00 - Танцов спектакъл на Nimfele Dace, вдъхновен от древни митове и легенди.


18:00 – 19:00 -  Големите гладиаторски игри „Колизеум“: гладиаторите от всички групи ще състезават в категориите „най-атрактивен двубой“ и „гладиатор на народа“ за гласовете на публиката. Драматичната сцена „Двете гладиаторки“ в изпълнение на Gruppo Storico Romano. Сцената описва нощта преди битката между двете най-известни римски жени-гладиаторки, чиито имена и до днес четем по релефите на на Колизеума. “Улфгар - машината за смърт”. Непобедимият и непокорен Улфгар е продаден за арените на Рим. Той тръгва към сърцето на империята, за да го завладее. “Двамата тракийци” – историята на пленените траки, превърнали се в легендарни гладиатори.


19:00 – 19:30 - Трагедията „Един ден в дома на Пизон“ на Gruppo Storico Romano. В сценатаИмператор Нерон е поканен от своя приятел на поредния гуляй, но този път не всичко завършва така, както е започнало.


19:30 – 20:00 - Спектакъл с виртуозните изпълнения на Багатур и Пагане,


19:45 – 20:00 - Връчване на наградата „Златния орел“ за опазване на културно-историческото наследство на откривателя на Каварненското съкровище, изтъкнатия български историк и археолог Доц. д-р Бони Петрунова, директор на Националния исторически музей,


След 20:00 - Голямата битка между варвари и римляни:Една кампания в лимеса на Истър


След поредните провокации на варварските племена римските легиони нахлуват отвъд Дунава и се насочват към полевия лагер на обединената армия на даки и сармати.. Вождът на варварите призовава за победа и обещава богатата плячка от римските крепости да се подели между войните-победители. Римският генерал вдига морала на легионерите с адлокуцио – вдъхновяваща реч и призовава за разгром на вероломния и подъл враг. Възползвайки се от разногласията между съюзниците-варвари, римляните нанасят светкавичен удар и печелят битката, но не и войната…


Неделя, 9 юни


Античен град Нове


09:00 – 13:00 - Римският походен лагер и варварският лагер - отворени за посетители


09:30 –10:00 - Римските легиони в параден строй – приемане на строя от Императора


10:00 – 13:00 - Сутрешно шоу: Древни изкуства, занаяти, спортни игри;


Ателиета и работилници за малките фенове на историята. Антични занаяти и приложни изкуства, антични настолни игри, антична мозайка и рисуване; гримьорско студио - варварските цветове на войната и макиаж на римска матрона.


Състезания за сила и бързина за участниците и публиката за големите награди на спонсорите на фестивала.


10:00 – 11:00 - XI-ти Легион, най-верните на Император Клавдий, Gruppo Storico Romano. След опита за покушение над Император Клавдий, XI-ти Легион е почетен и награден за ролята си в разкриването на заговора.


11:00 – 12:00 - Танци и ритуали на Nimfele Dace, Пагане, Тракийски мистерии „Орфей и Евридика”, вдъхновени от древни митове и легенди.


13:00 – 13:30 - Загасяне огъня на Фестивала, награждаване на участниците. Обща снимка на участниците пред Светилището на знамената в Нове. Закриване на Фестивала.


Още информация на www.EagleOnTheDanube.org


***

Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин